Organismele europene de reglementare au aprobat vânzarea primei inimi complet artificiale. Primul implant efectuat în Danemarca
Acţiunile companiei franceze Carmat SA au înregistrat joi cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, după ce compania a primit aprobarea de a vinde prima inimă complet artificială din Europa, transmite Bloomberg.În jurul orei 11.29 a.m., acţiunile Carmat înregistrau o creştere de 34% la bursa de la Paris, după ce anterior au crescut cu până la 50%, cel mai mare salt înregistrat pe parcusul unei singure zile după luna mai 2013. De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Carmat au crescut cu 66%, cee ce conferă companiei o valoare de piaţă de aproximativ 407 milioane de euro.
Miercuri firma franceză a obţinut marcajul CE pentru inima sa artificială, ceea ce înseamnă că acum Carmat poate să îşi vândă produsul în Uniunea Europeană ca o punte pentru transplanturile de inimă. Chirurgul cardiac francez Alain Carpentier i-a propus industriaşului Jean-Luc Lagardere dezvoltarea unui inimi artificiale în anul 1993. Lagardere a decis să pună câteva laboratoare şi ingineri de la compania sa producătoare de rachete Matra la dispoziţia lui Carpentier şi de-a lungul anilor proiectul s-a extins, inclusiv prin fuziuni, în condiţiile în care acum Matra face parte din grupul european Airbus SE. Constructorul de avioane este acum cel mai mare acţionar la Carmat, cu o participaţie de 13%, în timp ce pachetul de acţiuni deţinut de Alain Carpentier este de aproximativ 5,3%.
Carmat a avut nevoie de zece ani pentru a obţine marcajul CE, „un interval record, având în vedere complexitatea unui astfel de dispozitiv”, a declarat directorul general Stephane Piat. „Acum vom fi nevoiţi să lucrăm cu doctori şi centre medicale pentru a le oferi terapia noastră şi va trebui să căutăm pacienţi. Faza de producţie va fi una delicată”, a mai spus Piat. Acesta a adăugat că firma intenţionează să crească ritmul de producţie pentru noul dispozitiv începând din ianuarie, în condiţiile în care firma intenţionează să înceapă să vândă dispozitivul în al doilea trimestru al anului următor.
Potrivit analiştilor de la Portzamparc, inima artificială dezvoltată de Carmat are potenţialul de a deveni un produs de succes şi ar putea genera vânzări anuale în valoare de 700 milioane de euro în Europa până în 2030.
O inimă artificială totală dezvoltată de compania Carmat a fost implantată pentru prima dată în Danemarca, a treia ţară care a intrat în studiul PIVOT, împreună cu Republica Cehă şi Kazahstan, informează luni AFP.
Această implantare aduce la 13 numărul pacienţilor incluşi în acest studiu, a precizat Carmat într-un comunicat.
Intervenţia chirurgicală a fost efectuată la Centrul de Cardiologie Rigshospitalet din Copenhaga.
Implantarea anterioară a inimii artificiale Carmat, efectuată în Republica Cehă, a fost anunţată la începutul lunii decembrie 2019.
”Sub rezerva creşterii treptate a recrutării în cele trei centre de studiu active ale noastre, estimăm că va fi nevoie de patru până la cinci luni pentru a finaliza recrutarea şi a ajunge la totalul de douăzeci 20 de pacienţi” vizaţi în studiul PIVOT, a indicat directorul general al Carmat, Stéphane Piat, citat în comunicat.
Inima artificială dezvoltată de Carmat îşi propune să ofere o alternativă la transplantul de cord pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă în fază terminală.
La Bursa din Paris, în jurul orei 9:55 (7:55 GMT), acţiunile Carmat au crescut cu 7,52% la 20,30 euro.
Această inimă bioprotetică permite autonomia totală a pacientului.
https://www.youtube.com/watch?v=RCPBSO98kiY&feature=emb_logo