Organizaţia lui Navalnîi, Fondul luptei împotriva corupţiei, clasat drept ”agent străin”

Autorităţile ruse i-au aplicat miercuri o nouă lovitură principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, clasându-i organizaţia anticorupţie drept un ”agent străin”, o măsură care o supune unei supravegheri sporite, relatează AFP.

Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK), aflat la originea multor anchete care denunţă deturări de fonduri şi stilul de viaţă fastuos al elitelor ruse, a fost vizată deja într-un dosar de ”spălare de bani”. Conturile i-au fost blocate în august de către justiţia rusă, iar în septembrie a făcut obiectul unor percheziţii importante.

”Un control al activităţilor acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG) a permis să se stabilească faptul că îndeplineşte funcţiile unui agent din străinătate”, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei într-un comunicat publicat pe site.

Aleksei Navalnîi a reacţionat pe Twitter, denunţând o decizie ”ilegală” şi dând asigurări că Fondul ”nu a primit vreo copeică bani străini”. ”Lui Putin îi e frică de FBK, pentru că se sprijină pe puterea hoţilor, corupţilor, iar noi facem lumină asupra corupţiei”, a declarat el.

Clasarea drept ”agent străin”, introdusă de o lege din 2012, desemnează o organizaţie care beneficiază de o finanţare de la altă ţară şi care are o ”activitate politică”. Acest concept foarte imprecis a permis să se vizeze numeroase grupuri critice faţă de putere, notează AFP, preluată de news.ro.

”Agenţii din străinătate” sunt obligaţi să se afişeze ca atare la orice comunicare sau activitate publică, sunt supuşi unor importante constrângeri administrative şi financiare şi fac obiectul unei supravegheri sporite.

Acest termen aminteşte o expresie din epoca stalinistă care justifica reprimarea opozanţilor reali sau presupuşi. El a fost folosit în anii ’70 şi ’80 în catalogarea disidenţilor acuzaţi că se află în solda Occidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *