OUG 114 a generat protestele din Sănătate. Pintea se ține tare și spune că nu renunță la plafonarea sporurilor

Degeaba au protestat sindicaliștii din Sănătate în fața ministerului de resort, pentru că Sorina Pintea a rămas impasibilă. Ba, mai mult, a anunțat, la finalul înâlnirii cu liderii sindicali, că nu se renunță la plafonarea, la nivelul lunii decembrie 2018, a sporurilor salariale ale angajaţilor din sănătate, deoarece plafonarea este inclusă în Ordonanţa 114.

„În acest moment nu e posibil să se schimbe acest lucru, e vorba de aplicarea Ordonanţei 114 când vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (…) Nu discutăm despre plafonarea sporurilor. Este ordonanţa 114, care spune foarte clar că sporurile se acordă, în limita celor acordate în decembrie 2018″, a declarat ministrul Sănătății, Sorin Pintea.

De altfel, ea a recunoscut însă că majorările veniturilor angajaţilor din sănătate au fost mai mici din cauza plafonării acestor sporuri salariale.

“Mi s-au arătat şi mie nişte fluturaşi, şi aici nu mă refer la asistenţi medicali şi medici, pentru că e o categorie aparte, salariile au crescut până la nivelul anului 2022, asistenta medicală nu înţeleg ce nivel de aşteptare avea, pentru că salariul asistentei medicale e la nivelul 2022. Vorbim de personal auxiliar, de îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, biologi, fizicieni, farmacişti, care au intrat în grile la nivel 2019 cu un anumit procent, e adevărat, nivelul de aşteptare era mai mare, dar repet, sunt nişte calcule care puteau fi făcute”, a mai precizat Pintea.

Pe de altă parte, Sorina Pintea a vorbit despre nevoia de restructurare a sistemului medical, excluzând varianta de concedieri în sistem.

” Noi vom găsi soluţii pentru acea pătrime, iar sindicatele ne vor ajuta să oferim serviciile medicale de care are nevoie zona respectivă pe care o deservesc. Aş vrea să vă explic: dacă, de exemplu, într-un spital avem 30 de paturi de Chirurgie, care sunt utilizate în proporţie de 50%, iar Medicina Internă are un grad de utilizare de peste 100%, este clar că trebuie să transformăm paturi de Chirurgie în Medicină Internă. Deci nu este vorba de concedieri, ci pur şi simplu de adaptare la nevoia de servicii medicale din zonă”, a afirmat ministrul Sănătății.

Peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe au protestat, miercuri dimineaţa, în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra veniturilor celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare, precizează agerpres.ro.

Acţiunea de pichetare din faţa Ministerului Sănătăţii este a doua dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacţie la efectele reglementărilor Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Ministerului de Finanţe.

În calendarul de proteste stabilit de sindicalişti, Sanitas anunţă pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pe 20 martie şi organizarea unui miting de amploare în Bucureşti la începutul lunii aprilie.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanşa greva generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste şi în luna aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *