OUG 7, atacată de 24 de profesori de la Facultatea de Drept din București. Aceștia cer abrogarea ei

Ordonanţa nr 7, a lui Tudorel Toader, este controversată, a generat proteste de stradă, incluvis ale magistraților și, iată că acum a fost atacată și de profesori de la Facultatea de Drept din București. Printr-o scrisoare, semnată de 24 de cadre didactice de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, se cere abrogarea OUG 7/2019 prin care s-au modificat legile justiţiei. Pe lista semnatarilor se află inclusiv  Mirela Stancu, judecătoarea numită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Tribunalul UE.

Scrisoarea cadrelor didactice:

“În temeiul misiunii lor de a contribui la statornicirea spiritului de dreptate, cadrele didactice ale Facultății de Drept a Universității din București, semnatare ale prezentului comunicat, reafirmă că independența magistraților este un element fără de care statul de drept nu poate exista, că orice reglementări care creează mecanisme directe sau indirecte de subordonare a magistraților sunt neconstituționale, fiind incompatibile cu armătura principiilor care susțin edificiul constituțional al unui stat modern, european.

Este de datoria juriștilor care cred că fără un stat de drept este risipită strădania înaintașilor de a construi o Românie întemeiată pe valorile europene ale libertății și egalității să contribuie prin cunoștințele și buna lor credință la apărarea independenței magistraților și a principiilor de drept pe care acțiunile politice le pun în pericol. În acest scop, ne exprimăm solidaritatea cu judecătorii și procurorii care își apără statutul constituțional și astfel dovedesc că magistratura și școlile de drept nu sunt accesorii inutile.

Constatăm că „reformele” introduse în ultimii doi ani privind administrarea și punerea în aplicare a justiției, între care se înscrie, din păcate, și OUG nr. 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care justiția poate funcționa în mod prompt, competent și eficient, după cum a fost semnalat atât de către instituțiile vizate – instanțe de judecată, parchete și CSM, cât și de către Parlamentul European, Comisia Europeană (inclusiv în cadrul MCV), Comisia de la Veneția și GRECO. Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgență – inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 – în vederea salvgardării valorilor statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale cetățenilor împotriva corupției, arbitrariului și ingerinței politice în independența magistraților.

Prof. univ. dr. Flavius A. Baias

Prof. univ. dr. Simona Gherghina

Prof. univ. dr. Răzvan Dincă

Conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea

Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir

Lect. univ. dr. Daniela-Anca Deteșeanu

Prof. univ.dr. Romeo Radu Popescu

Conf.univ.dr. Adriana Almășan

Conf.univ.dr. Alexandru Sorin Ciobanu

Prof. univ.dr. Marieta Avram

Prof.univ.dr. Simina Tănăsescu

Prof.univ.dr. Ștefan Deaconu

Lect.univ.dr. Doru Trăilă

Conf.univ.dr. Mirela Stancu

Conf.univ.dr. Radu Rizoiu

Lect.univ.dr. Mihaela Augustina Dumitrașcu

Lect.univ.dr. Paul Pop

Prof.univ.dr. Marian Nicolae

Lect.univ.dr. Raluca Mocanu

Lect. univ. dr. Liviu Zidaru

Prof. univ. dr. Lucian Mihai

Conf. univ. dr. George-Alexandru Ilie

Asist. univ. dr. Vladimir Diaconiță

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *