Oxfam: Cei mai bogaţi 26 de oameni din lume au tot atâţia bani cât jumătate din populaţia cea mai săracă a planetei

Concentrarea bogăţiei s-a accentuat în 2018, iar 26 de miliardari deţin în prezent tot atâţia bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a denunţat luni ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să-i taxeze pe cei mai bogaţi, relatează AFP, citată de news.ro.

”Prăpastia care se cască între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei şi alimentează furia în lume”, a declarat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat.

Guvernele ”trebuie să se asigure că întreprinderile şi cei mai bogaţi îşi plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării tradiţionalului raport anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF), ce se desfăşoară până vineri la Davos.

Potrivit datelor ONG-ului – a cărui metodologie, ce se sprijină pe datele publicate de revista Forbes şi Banca Crédit Suisse, este contestată de către unii economişti – 26 de persoane dispun de-acum de tot atâţia bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei. În 2017 aceştia erau 43.

În ceea ce-l priveşte pe cel mai bogat om din lume – patronul Amazon Jeff Bezos -, bogăţia sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or ”bugetul Sănătăţii Etipiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul.

În general, bogăţia miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, adică într-un ritm de 2,5 miliarde pe zi, în timp ce cea a jumătăţii celei mai sărace a populaţiei planetei a scăzut cu 11%, precizează ea.

Numărul miliardarilor s-a dublat, de altfel, de la criza financiară din 2008, a subliniat Oxfam, constatând că ”bogaţii beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci şi de nivelurile de impozitare cel scăzute de decenii”.

”Dacă tendinţa s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că ”bogăţia este deosebit de subtaxată”.

El a precizat, astfel, că la un dolar impozit pe venit, numai patru cenţi provin din taxarea celor bogaţi.

Potrivit Oxfam, care estimează că cei mai bogaţi ascund fiscului 7.600 de miliarde de dolari – în anumite ţări precum Brazilia sau Regatul Unit -, ”cei mai săraci 10% plătesc de-acum impozite mai mari proporţional cu venitul lor dcât cei mai bogaţi”.

Acest raport este publicat într-un moment în care taxarea celor mai mari averi provoacă deja dezbateri în mai multe ţări.

În Franţa, mişcarea ”vestelor galbene” a relansat dezbaterea cu privire la desfiinţatrea impozitivului solidaridarităţii pe avere (ISF) de către Emmanuel Macron.

În Statele Unite, deputata democrată Alexandria Ocasio-Cortez, proaspăt aleasă, a propus taxarea cu până la 70% a celor mai bogaţi, obţinând susţinerea laureatului Nobelului Economiei Paul Krugman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *