Oxfam denunță tratamentul diferenţiat aplicat de UE paradisurilor fiscale

Un raport publicat de organizaţia non-guvernamentală Oxfam denunţă ipocrizia din sânul instituţiilor europene care asigură un tratament diferenţiat statelor care funcţionează după logica paradisurilor fiscale, având în vedere că există „ţări prea puternice pentru a fi incluse pe lista neagră a Uniunii Europene „, cum ar fi Elveţia sau Statele Unite.

Raportul intitulat „Off the Hook” (n.r. Scăpaţi ca prin urechile aculu) publicat recent de ONG-ul Oxfam atrage atenţia asupra practicilor instituţionale europene ce se dovedesc a fi lipsite de fermitate în lupta contra evaziunii fiscale.

Paradisuri fiscale notorii par a fi omise sau imposibil de inclus pe lista neagră a Uniunii europene, unele ţări fiind chiar state membre precum Cipru, Luxemburg, Malta, Irlanda sau Olanda.

Potrivit surselor non-guvernamentale, ţări menţionate deja în faimoasa listă, precum Bahamas, Singapore, Hong Kong, Panama şi multe altele care se aflau în centrul scandalurilor fiscale revelate de anchetele jurnalistice internaţionale „Panama Papers” şi „Paradise Papers” vor risca să fie cu totul reconsiderate în pofida denunţurilor repetate.

În acest context, Oxfam reiterează invitaţia către ţările occidentale care ar trebui în primul rând „să-şi măture propria ogradă” înainte de a arunca blamul către ţări incluse aleatoriu pe lista neagră sau gri, liste care sunt departe de a fi exhaustive.

Guam, o insulă din vestul Oceanului Pacific este una dintre cele cinci paradisuri fiscale înregistrate oficial pe lista neagră întocmită de Uniunea Europeană care mai menţionează Insulele Virgine, Samoa, Samoa Americană şi Trinidad-Tobago. Potrivit autorilor raportului Oxfam, această listă salvează în mod patetic mai mult aparenţele decât justiţia fiscală, excluzând astfel locurile offshore principale de pe planetă, plasate pe o listă gri (65 de ţări) sau pur şi simplu neenumerate. Raportul a fost publicat în perspectiva întâlnirilor din cadrul UE care vor revizui în curând listele sale negre sau gri, în mod constant reconsiderate, sub pretextul angajamentelor pentru optimizarea cooperării fiscale la nivel mondial.

Pentru Oxfam, „unele ţări sunt pur şi simplu prea puternice pentru a le lista. Acesta este cazul Statelor Unite, statul Delaware în mod special şi Elveţia”. Oxfam estimează că 23 de ţări ar trebui să se afle pe lista neagră europeană, la care se adaugă încă 32 de pe lista gri. ONG-ul a atras atenţia asupra celor „opt economii de tranzit al profiturilor principale“, unde se concentrează 85% din investiţiile internaţionale: Olanda, Luxemburg, Hong Kong, Insulele Virgine, Insulele Cayman, Bermuda, Irlanda şi Singapore. În caz contrar, „jocul de-a şoarecele şi pisica”care permite unor companii multinaţionale să joace după noile reguli” ar putea continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *