Pakistanul ar putea fi condus de un fost campion de criket care a promis un „stat-providenţă islamic“

Pakistanul s-a trezit joi în plin haos electoral, partidul aflat în prezent la guvernare denunţând „fraude grave“ şi respingând primele rezultate oficiale ale alegerilor legislative desfăşurate în ajun, care indică o victorie a fostului campion la cricket Imran Khan, notează AFP.

Numărarea buletinelor de vot a durat foarte mult. Potrivit presei locale, abia jumătate dintre voturi fuseseră numărate la aproape 18 ore după încheierea scrutinului.

Comisia Electorală a afirmat că au apărut probleme tehnice. „Aceste alegeri nu sunt falsificate. Ele sunt 100% corecte şi transparente“, a afirmat directorul ECP, Sardar Muhammad Raza, într-o conferinţă de presă.

ECP nu a avansat o dată a publicării rezultatelor scrutinului.

Estimările oficiale şi parţiale apărute joi în presă dau câştigător partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), condus de Imran Khan, car ar fi obţinut cel puţin 100 de mandate de deputat, mult în faţa principalei formaţiuni concurente, PML-N. Pentru formarea guvernului este necesară o majoritate de 137 de mandate.

Susţinătorii lui Imran Khan au ieşit pe străzile din oraşul Rawalpindi pentru a sărbători. Numărătoarea voturilor continuă dar pare din ce în ce mai probabil ca partidul lui Kahn să fie cel cu ponderea mai mare în Parlament şi ca el să fie următorul premier al ţării.

Purtătorul de cuvânt al lui Imran Kahn a anunţat că acesta se va adresa naţiunii vineri după amiază.

Întârzierile în numărarea voturilor au amplificat însă suspiciunile privind corectitudinea scrutinului. Miercuri seară, PML-N, aflat la putere în ultimii cinci ani, a anunţat că va respinge „integral rezultatele, din cauza neregulilor manifeste şi masive“. „Buletinele de vot au fost numărate în absenţa agenţilor noştri electorali“, a susţinut PML-N.

Liderul formaţiunii, Shahbaz Sharif, fratele fostului premier Nawaz Sharif aflat în detenţie pentru corupţie, a avertizat că rezultatele „bazate pe o trucare masivă vor cauza pagube ireparabile ţării“.

La rândul său, liderul Partidului Poporului pakistanez (PPP, la putere în perioada 2008-2013), Bilawal Bhutto-Zardari, a calificat drept „intolerabilă şi scandaloasă“ maniera de numărare a voturilor. „Candidaţii mei se plâng că agenţii noştri electorali au fost expulzaţi din secţiile de vot în toată ţara’“, a scris pe Twitter fiul fostei şefe a guvernului Benazir Bhutto, asasinată în 2007.

„Este un haos complet“, a apreciat analistul politic Azeema Cheema, care s-a declarat extrem de îngrijorat de turnura pe care ar putea-o lua evenimentele în Pakistan după aceste alegeri.

Imran Khan, liderul acestei formaţiuni, a promis un „stat-providenţă islamic“, eradicarea corupţiei şi înăbuşirea elitei politice, care, în opinia sa, reprezintă un impediment pentru dezvoltarea ţării.

La 65 de ani, fostul mare jucător de crichet se află în momentul de vârf al carierei sale politice. A avut nevoie de 22 de ani pentru a ajunge până în acest punct, aşa cum a alergat tot atâţia ani la nivel profesionist pentru a ridica, în calitate de căpitan, primul titlu mondial la sportul cel mai popular în Pakistan.

Născut într-o familie bogată din Lahore, la graniţa cu India, Imran Khan a studiat filosofia la Oxford, în Marea Britanie, a dus o viaţă mondenă, dar s-a reconvertit într-un critic cu tot ce l-a înălţat şi într-un om preocupat de nevoile celorlalţi. Ieşirile sale, fie în faţa publicului, fie în mass-media, fie pe reţelele de socializare, aduc aminte de cele ale preşedintelui american Donald Trump.

Programul său de campanie a propus un Pakistan nou. Este o ţară independentă, ai cărei locuitori nu mai sunt „sclavii“ Statelor Unite. „Nu vreau o relaţie în care Pakistanul joacă rolul mercenarului plătit pentru a face războiul americanilor în schimbul unui pumn de dolari“, declară Khan.

„Modelul meu de societate este cel al primului stat musulman instaurat la Medina acum 1.400 de ani. Este primul stat-providenţă din istoria umanităţii, care a dat statul de drept, meritocraţia şi care avea grijă de cei vulnerabili“, spune Khan.

„Nu are nicio coerenţă. Este un oportunist şi un demagog care vrea să acceadă la putere cu orice preţ“, îl critică fostul senator Afrasiab Khattak, amintind de traseul său politic de până acum, fie la dreapta, fie la stânga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *