PAMFLET. Ăsta să fie Imnul Centenarului??? – Video

Nu sunt critic, nu sunt artist sau vreun fin cunoscător al muzicii. Ascult și eu, ca un profan, dar faptul că sunt român, că este anul Centenarului și că aș avea un imn dedicat acestui eveniment, m-a determinat să-l caut. Am fost siderată! Am găsit ceva, un soi de mix între “Treceți batalioane române Carpații” și “Un elefant se legăna pe o pânză de păranjen”, și m-am întrebat dacă doar atât s-a putut. Și-au bătut joc? E vreo glumă? Nu! Cică e pe bune. După aceea, am găsit o serie de articole din presa locală din Argeș în care o melodie, intitulată, sugestiv, “La multi ani, România!”, era prezentantă drept imn al Centenarului. M-a cucerit încă de la titlul, care, în opinia mea, e de mare inspirație, ca și când ți-ai boteza câinele Grivei și pisica Mitzi. În rest, în opinia mea, de ascultător profan, sună precum “Balada unui greier mic”.

Politicienii sunt ocupați cu lupta lor pentru ciolan și cu dosarele penale. Nu s-au gândit să facă un concurs pentru Imnul Centenarului? Așa ar fi fost normal! Cine a decis care este Imnul Centenarului?

Potrivit infoargesnews.ro, imnul Centerarului ar veni de la Pitești, fiind compus de un student la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Andrei Tase, fiul unui cardiolog faimos pe plan local. Tânărul care a compus această…baladă este prezentat drept un real talent, un soi de copil minune, care încă din… primele zile de viață ar fi cântat alături de tatăl său, cardiologul.

”Andrei cântă cu mine încă din primele zile de viață, așa cum probabil au făcut și Amadeus cu Leopold Mozart, sau George cu Costache Enescu, respectiv Chick cu Armando Corea, ca să dăm numai câteva exemple. Dăruit cu auz absolut, perfecțiune ritmică, interplay, memorie muzicală, creativitate, Andrei a avut șansa de a lucra cu profesori excepționali din țară și străinătate. A uimit când a cântat instinctiv la chitară electrică înainte de a începe studiul organizat la chitară clasică”, povestește cu mândrie medicul Adrian Tase, într-un interviu acordat infoargesnews.ro.

Cică anul trecut, Andrei s-a apucat să compună imnul Centenarului, despre care, potrivit infoargesnews.ro, povestește: “Eu compun de vreo doi ani. Am circa 40 de compoziții. Printre altele și un marș. L-am valorificat artistic cu această ocazie. Ideea mi-a venit din interacțiunea cu mass-media argeșeană, căreia îi mulțumesc pentru mediatizarea constantă. Acum am sentimentul că se dorește ca Imnul Centenarului să se ridice din Argeș. În fond, nici imnul Franței nu s-a ridicat din Capitală, ci din Marseille. Pentru melodie, spiritul centenarului Marii Uniri, un miracol al istoriei noastre naționale. Ne-am gândit așa: la aniversarea de 20 ani probabil că s-a cântat muzică de fanfară, un marș care constituie baza strofei principale a imnului nostru; la aniversarea de 70 de ani, știm că s-a cântat leitmotivul cenaclului Flacăra: Moldova, Ardealul, Țara Românească, care apare în imn modificat în viziunea noastră; la centenar trebuia să ținem cont de influențele pop, rock, techno într-o lume globalizată, așa că am inserat câteva fraze muzicale în acest trend; în sfârșit, un strop din imnul României, discret la pian. Iar versurile sunt preluate de la poetul dr. Craifăleanu și adaptate la discursul melodic”.

Nu judec pe nimeni. Poate există fani, poate a prins la public, poate chiar este bună. Băiatul o fi un real talent, melodia o fi de excepție, că doar zice că a muncit un an la realizarea ei, dar pe mine, ca simplu ascultător, m-a dezamăgit. Cu așa cântec, ca de leagăn, strămoșii noștri nu cred că ar mai fi înfăptuit Unirea, ci ar fi mers direct la culcare.

P.S. Textul este un pamflet.

Melodia poate fi ascultată aici: https://www.youtube.com/watch?v=q6waslPv0c0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *