Până în 2028 va fi dezastru! Comisia Europeană ne avertizează că datoria publică va ajunge la 60% din PIB

 

 

Șeful Direcţiei Generale de Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, Isabela Grilo, a avertizat România că deficitul bugetar se mărește, în contextul reducerii taxelor, combinată cu creşterea cheltuielilor publice.

În raportul pe care Grilo l-a prezentat la București, se precizează şi o serie de nereguli cu privire la respectarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în scris.

O primă neregulă ar fi faptul că atât bugetul pentru 2017, cât şi cel pentru 2018 vizează un deficit global de aproximativ 3% din PIB, în condiţiile în care regula privind deficitul – menționată în cadrul fiscal-bugetar naţional – impune un deficit structural de 1% din PIB.

De asemenea, se mai arată în raport că cele două rectificări bugetare din 2017 au încălcat normele care interzic aplicarea unor creşteri ale plafoanelor de deficit global şi primar în cursul exerciţiului fiscal bugetar. De asemenea, au încălcat şi normele care interzic majorarea în anul fiscal-bugetar a cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor publice totale, cu excepția celor necesare la cofinanțarea fondurilor UE.

Comisia a mai estimat şi că ponderea datoriei publice va creşte treptat, urmând ca, în acest ritm, până în 2028, ponderea datoriei în PIB va fi de 60%.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), în momentul de faţă ponderea datoriei publice în PIB se situează la 37,8%.

Comisia Europeană a şi reclamat faptul că, în 2017, autorităţile nu au trimis Parlamentului o actualizare a strategiei fiscal-bugetare până la termenul legal de 15 august, ci în luna decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *