Până și măscăriciul lui Putin de la Budapesta a cedat: Germania a rămas singura țară din Europa care se opune scoaterii Rusiei din SWIFT

Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a discutat cu omologul său maghiar Viktor Orban, Ungaria susține sancțiuni dure împotriva Rusiei, inclusiv scoaterea din sistemul SWIFT.

Mai multe țări au cerut interzicerea Rusiei din rețeaua internațională de plăți Swift. „Simple cuvinte” nu ar mai fi suficiente pentru a opri invazia rusă a Ucrainei, a declarat președintele ceh Miloš Zeman la o conferință online cu șefii de stat și de guvern din țările NATO din Europa de Est. Șeful statului, care a fost adesea criticat pentru că este pro-rus, și-a schimbat linia și a criticat sancțiunile impuse până acum ca fiind prea inconsecvente.

„Nu uitați că rușii sunt deja obișnuiți cu sancțiunile”, a spus Zeman . „Deci propunerea mea este foarte simplă: există o sancțiune serioasă numită Swift. Știu foarte bine că această sancțiune este dureroasă”.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Italia, care până de curând s-a opus deciziei, s-a declarat acum în favoarea măsurii. Premierul Mario Draghi și-a exprimat sprijinul pentru acest lucru într-o conversație telefonică cu el, a scris Zelenski pe Twitter . „Aceasta este o nouă pagină în istoria statelor noastre”, a adăugat acesta.

Cipru ar fi confirmat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar SWIFT, a anunțat sâmbătă, 26 februarie, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

„Am reușit. Cipru a confirmat că nu va bloca decizia de a interzice Rusiei de la SWIFT. Diplomația ucraineană continuă să lucreze 24/7 pentru a lua decizii importante și pentru a proteja Ucraina de invadatorii ruși”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Odată cu schimbarea atitudinii Italiei și Ungariei, Germania a rămas singura țară din Europa care se opune scoaterii Rusiei din SWIFT.

O petiție adresată cancelarului Olaf Scholz pentru a sprijini excluderea Swift a Rusiei este răspândită în prezent pe platforma Change.org.

„Acum nu este momentul pentru o politică de liniște și reținere, ci timpul pentru a arăta un front unit împotriva Rusiei într-o manieră unitară și puternică. Și asta include sancțiuni masive”, se spune în textul petiției, care a fost semnat până acum de aproape 50.000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *