Pandemia Covid-19. Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, impune paşaportul sanitar. La Moscova, noi restricţii începând din 25 octombrie

Autorităţile din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, au anunţat luni implementarea progresivă a paşaportului sanitar în urma creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, în contextul în care pandemia de COVID-19 înregistrează o evoluţie explozivă la nivelul întregii ţări, pe fondul unei campanii lente de vaccinare şi al unor restricţii sanitare destul de limitate, informează AFP.

Astfel, începând de la 1 noiembrie, codurile QR vor fi necesare în Sankt Petersburg pentru a accede la evenimente sportive sau culturale care reunesc mai mult de 40 de persoane, a anunţat luni pe serviciul de mesagerie online Telegram viceguvernatorul fostei capitale imperiale a Rusiei, Boris Piotrovski.

Codurile QR sunt acordate persoanelor care au primit ambele doze ale unui vaccin anti-COVID-19 şi celor care au efectuat un test PCR cu rezultat negativ în urmă cu cel mult 72 de ore.

Începând de la 15 noiembrie, această măsură va fi extinsă şi pentru piscine, centre de fitness, teatre, cinematografe, muzee şi spectacole de circ, iar de la 1 decembrie se va aplica şi în cazul restaurantelor şi magazinelor din Sankt Petersburg.

Vor fi exceptate cafenelele din gări şi aeroporturi, precum şi farmaciile şi magazinele dedicate produselor alimentare.

Autorităţile locale au recomandat totodată tuturor angajatorilor din Sankt Petersburg să implementeze regimul de muncă la domiciliu pentru angajaţii lor începând din data de 1 noiembrie.

Rusia a înregistrat luni un nou record de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, pentru a cincea zi consecutivă.

Potrivit bilanţului oficial al Guvernului, 34.325 de infectări au fost recenzate în ultimele 24 de ore, un nou record de la începutul pandemiei. Tot luni au fost raportate şi 998 de decese asociate COVID-19.

Sâmbătă, Rusia a depăşit pentru prima dată pragul simbolic de 1.000 de decese asociate COVID-19 într-o singură zi, raportând 1.002 de victime. Din acest punct de vedere, Rusia este ţara cel mai grav afectată de pandemia de coronavirus în Europa.

Recrudescenţa pandemiei s-a produs într-o perioadă în care doar 32% dintre rezidenţii ruşi sunt vaccinaţi cu schemă completă, conform statisticilor oficiale, pe fondul neîncrederii populaţiei faţă de vaccinuri.

Moscova introduce noi restricţii începând din 25 octombrie

Capitala Rusiei a anunţat marţi introducerea unor noi restricţii în contextul unei recrudescenţe a noilor cazuri de COVID-19, transmit AFP şi Reuters.

Noile reguli intră în vigoare luni, 25 octombrie.

Autorităţile din Moscova au ordonat vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice, faţă de 60% în prezent, până la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, este avută în vedere efectuarea activităţii în regim de telemuncă pentru 30% din salariaţii întreprinderilor, iar persoanele peste 60 de ani, cu anumite excepţii, vor trebui să rămână în case începând cu 25 octombrie şi până la 25 februarie anul viitor.

Rusia a raportat marţi 1.015 decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cea mai mare valoare a acestui indicator de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 33.740 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *