Pandemia Covid-19. Statele Unite se apropie de limita doritorilor de a se vaccina înainte de a atinge imunitatea comunitară

Statele Unite se afla într-o poziție pe de o parte de invidiat, pe de alta parte oarecum îngrijorătoare cu privire la procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Circa o treime din populație este vaccinată, cu doze complete, ceea ce este partea plină a paharului.

Dar pentru a se ajunge la imunitate comunitară experți apreciază că între 75-80% din populație trebuie vaccinată, ori obstacolul în calea acestui deziderat sunt scepticii cu privire la vaccinare. Circa 10% dintre americani nu sunt împotriva vaccinarii, dar nici nu se grăbesc să o facă.

La sfârșitul lui aprilie, circa 43% din cei chestionați într-un sondaj au spus că s-au vaccinat, cel puțin cu una dintre doze și 12% au indicat că o vor face cât mai repede cu putință. 21% au răspuns că vor aștepta un timp, până să se vaccineze, 14% refuzând să o facă.

În realitate, 56% dintre adulți au primit cel puțin o doză, iar Centrul pentru Controlul Imbolnavirilor arată că aceasta este probabil aproape de limita celor care sunt dispuși să se vaccineze cât mai repede cu putință.

De-aici încolo intervin diverse forme de scepticism. Experții susțin că progrese se pot realiza dacă administrarea vaccinului se va face în condiții care să nu impună un efort prea mare din partea beneficiarului: vaccinuri în farmacii, la locuri de muncă sau clinici mobile, în zone rurale.

Chiar dacă imunitatea de grup nu este atinsă, spun experți, pe măsură ce mai multe persoane sunt vaccinate scade probabilitatea infectării și forța pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *