Pandemia Covid-19. Washingtonul acuză Beijingul şi Moscova de propagandă împotriva sa

Statele Unite au acuzat, vineri, China şi Rusia de propagandă şi dezinformare, relaţie amplificată în contextul epidemiei de coronavirus, aceasta fiind o nouă replică de la Washington în disputa cu Beijingul cu privire la originea pandemiei, potrivit AFP.

„Înainte de criza legată de Covid-19, am constatat deja un anumit nivel de coordonare între Rusia şi Republica Populară Chineză în materie de propagandă”, a declarat Lea Gabrielle, coordonatoarea Centrului şi Departamentului de stat american însărcinată să analizeze şi să combată propaganda străină.

„Dar cu această pandemie, cooperarea s-a accelerat rapid”, a adăugat ea în timpul unei conferinţe telefonice cu jurnaliştii.

Potrivit lui Gabrielle, această „convergenţă este rezultatul pragmatismului a doi actori, care vor să modeleze perspectiva cu privire la pandemia de Covid prin a-şi impune propriul interes”.

La sfârşitul lui martie, atunci când preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au încheiat un armistiţiu formal al „războiului declaraţiilor” dintre cele două mari puteri cu privire la originea maladiei, Washingtonul a fost încântat să vadă că Beijingul nu mai răspândeşte teorii ale conspiraţiei pe internet, una dintre acestea vizând o implicare americană.

Dar armistiţiul s-a încheiat rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *