Papa Francisc îndeamnă de Crăciun la mai multă modestie

Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni, mai ales cei care trăiesc în țări bogate, să ducă o viață mai modestă, mai puțin concentrată pe consum. În tradiționala predică ținută în ajunul Crăciunului la Vatican, Papa a deplâns faptul că prăpastia dintre bogați și săraci continuă să crească în lume.

„Omul a devenit lacom şi vorace. A avea, a aduna bunuri pare a fi sensul vieţii pentru mulţi oameni”, a spus liderul a 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, în faţa a aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

”O voracitate insaţiabilă traversează istoria omenirii până la paradoxurile de astăzi; unii se duc la banchete, în timp ce mulţi alţii nu au pâine pentru a trăi „, a spus Papa sub baldachinul realizat de Bernini, unde numai Suveranul Pontif este autorizat să oficieze liturghia.

”Trebuie să se depăşească culmea egoismului, nu trebuie să se alunece în prăpăstiile lumescului şi ale consumerismuluui”, a pledat Papa în cursul liturghiei din noaptea de Crăciun.

”Micul trup al Pruncului din Betleem este nou model de viaţă: să nu devorăm, nici să acaparăm, ci să împărţim şi să dăm”, a pledat Papa, reamintind că numele ”Betleem” înseamnă ”casa pâinii”.

„Să ne întrebăm: chiar am nevoie de multe lucruri, de reţete complicate pentru a trăi? (…) Să ne întrebăm: „De Crăciun, îmi împart pâinea cu cel care nu are?”, a întrebat Suveranul Pontif.

Papa Francisc, care tocmai a împlinit vârsta de 82 de ani, va rosti marţi tradiţionala binecuvântare de Crăciun ”Urbi et orbi” („Către oraş şi lume”) în faţa faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Marți, în ziua Crăciunului, Suveranul Pontif a pronunțat tradiționalul mesaj „Urbi et orbi” din balconul Vaticanului. Francisc, primul Suveran Pontif din America Latină, a pus soarta celor săraci în centrul preocupărilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *