Paradox șocant la Constanța: Firme apropiate lui Mazăre câștigă licitații cu Primăria care dă 50000 de euro pentru construcția unui wc public

 

 

Primăria Constanța a plătit aproximativ 3 milioane de euro ca să reabiliteze  Parcul Arheologic din oraș. Din toată suma, peste 150.000 de euro au fost cheltuiți pentru trei closete publice, de 18 mp fiecare. Așa se face că, în Constanța, un WC public a ajuns să coste 2.880 euro/mp. Această sumă nu include dotările interioare care au costat alți bani – în jur de 20.000 de euro.

În centrul orașului, un apartament de aproximativ 50 mp costă în jur de 1200-1500 euro/mp. Spre exemplu, în 28 august 2018, pe site-ul imobiliare.ro, un apartament de două camere (48 mp), a fost scos la vânzare cu 56.000 de euro. Apartamentul este situat în zona centrală a Constanței, la 600 de metri distanță de Parcul Arheologic unde coșmelia unui WC public a costat Primăria Constanța 50.000 de euro, potrivit info-sud-est.ro.

Pe lângă acest lucru, cele trei closete nici măcar nu sunt funcționale. Am vrut să vedem cum arată un WC de 50.000 de euro, așa că am încercat să intrăm într-unul dintre cele trei closete. Era închis. La fel și celelalte două. Am întrebat unul dintre paznicii parcului de ce nu putem intra în toaleta publică: ”Dacă aveți nevoie la baie, mergeți la cârciuma din parc. E o înțelegere între primărie și patronul de acolo, să lase oamenii să intre până când sunt gata astea”. Primăria Constanța, prin biroul de presă, ne-a confirmat spusele puștiului: Nu au găsit până acum oameni care să păzească cele trei closete. E drept, nu e lucru ușor să păzești o bijuterie de WC de 50.000 de euro. De la primărie ne-au asigurat, însă, că la 1 septembrie toaletele vor fi date în folosință pentru că administrația locală a bătut palma cu un terț care se va ocupa de paza coșmeliilor, scrie info-sud-est.ro.

În luna mai 2015, Primăria Constanța a anunțat că încep lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic și că investiția va fi finanțată cu bani europeni. În 2016, administrația locală a pierdut finanțarea europeană din cauza numeroaselor contestații ale firmelor care au fost declarate necâștigătoare. Așa se face că, imediat după ce a pierdut banii europeni, Primăria Constanța a alocat bani din bugetul orașului pentru a amenaja parcul. A fost nevoie de trei ani pentru ca Parcul Arheologic să fie deschis publicului.

Câștigătorul proiectului a fost asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA. Ambele sunt firme de casă ale primăriei conduse de fostul primar Radu Mazăre. Abonate la banii orașului, firmele au câștigat numeroase proiecte plătite gras din bani publici în perioada în care fostul primar conducea Constanța. Și acum le merge la fel de bine.

Din anul 2002 până în anul 2010, cenzorul Mobitom SA a fost Vasile Făgădău, tatăl actualului primar al Constanței, Decebal Făgădău. Acționarul majoritar al Mobitom SA este Five-Holding SA, o societate cu acțiuni la purtător din cercul apropiat al fostului primar Mazăre.

Pomacost SA este o societate înființată în anul 2001, de către Basarab Popa, vărul lui Radu Mazăre, care a fost inculpat și în dosarul ”Retrocedărilor” și care a decedat în anul 2014. Această firmă are exclusiv acțiuni la purtător, precizează info-sud-est.ro.

Sursa foto: www.info-sud-est.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *