Parlamentar din partidul lui Putin vrea referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia: „Asia Centrală e pământ rusesc”

Sultan Hamzaev, membru al Dumei de Stat, din partea partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, scrie într-un mesaj publicat pe Facebook că susține un referendum „privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică – Rusia”.

„Asia Centrală este pământul rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții: susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică – Rusia. Observ că însuși președintele Kazahstanului Kasym-Zhomart Tokaev face toate declarațiile sale în limba rusă. Cred că aceasta va fi o manifestare bună a democrației adevărate”, a scris deputatul, pe Facebook.

Rusia a trimis, joi, un contingent de aproximativ 3.000 de militari în Kazahstan ca parte a unei operațiuni „de menținere a păcii”.

„O forță comună de menținere a păcii a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării și al normalizării situației”, a anunțat această alianță militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Între timp, Uniunea Europeană cere Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat că prezența trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudență.

Kazahstanul are o importanță crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul președinte Nursultan Nazarbaev, care a condus țara până în 2019 este considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.