Parlamentarii ignoră, de 3 ani, o lege care ar putea preveni violența domestică

Un proiect de lege ce prevede  folosirea brățărilor electronice de supraveghere  așteaptă de trei ani să fie votat de parlamentari, în ciuda faptului că, potrivit  activiștilor pentru drepturile omului, ar putea salva sute de  femei victime ale violenței domestice, potrivit mediafax.ro.

Mihaela Olaru, fondatoarea asociației „Viața fără violență” spune că brățările electrice ar fi putut salva una dintre femei abuzate în prima jumătate a anului trecut. Opt mii de victime au obţinut în 2019 ordine de protecţie împotriva partenerilor, dar multe au continuat să fie agresate.

„Această hârtie nu are nicio valoare dacă nu este însoţită de un mijloc de monitorizare, de supraveghere. Câte femei să mai moară ca cei care ar trebui să adopte acest proiect de lege să o facă?”, a precizat Mihaela Olaru.

Proiectul de lege care ar permite autorităților să folosească brățările electronice de supraveghere aşteaptă de trei ani să fie votat de parlamentari. Asta deși costurile nu sunt deloc mari. Sindicaliştii din penitenciare spun că doar 750 de euro pe an costă operarea unei brăţări de supraveghere.

„Cu costuri minime ai putea să salvezi sute de vieţi în fiecare an în România”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL și inițiator al proiectului de lege.

Specialiștii spun că brățările ar permite localizarea purtătorilor, prin GPS.

România a fost condamnată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că autoritățile nu au răspuns sesizării unei femei care s-a plâns că soţul a bătut-o şi a ameninţat-o co moartea.

CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *