Parlamentul britanic a respins toate cele patru opţiuni alternative la Brexit

Membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat luni seară împotriva organizării unui nou referendum, respingând toate cele patru amendamente supuse la vot.

Cele patru alternative respinse:

1) Amendamentul C – Uniunea vamală: respinsă cu 273 voturi împotrivă şi 273 pentru

Propunerea conservatorului Ken Clarke prevede ca orice acord al Brexitului să includă măcar un angajament de a negocia privind „o uniune vamală permanentă şi exhaustivă a Marii Britanii cu UE”. Acest amendament a fost respins cu o diferenţă de doar şase voturi, în votul iniţial de săptămâna trecută.

2) Amendamentul D – Piaţa unică 2.0: respinsă cu 282 împotriva şi 261 pentru

Propus de conservatorii Nick Boles, Robert Halfon, Dame Caroline Spelman, laburiştii Stephen Kinnock şi Lucy Powell şi de Stewart Hosie de la Partidul Naţional Scoţian, acest amendament propune ca Marea Britanie să facă parte din Asociaţia Europeană de Schimb Liber (Efta) şi din Spaţiul Economic European (SEE). Astfel, Marea Britanie va face parte în continuare din piaţa unică şi dintr-un acord privind controalele vamale cu UE după Brexit – Regatul Unit ar urma să aibă un cuvânt de spus privind viitoarele acorduri comerciale ale UE – până când se va ajunge la un nou acord care ar garanta transportul de bunuri fără probleme şi o graniţă deschisă cu Irlanda.

3) Amendamentul E – Un vot al poporului: respinsă cu 292 împotriva 280 pentru

Propus de laburiştii Peter Kyle şi Phil Wilson, acest amendament prevede ca acordul Brexitului care va fi aprobat de parlament să fie votat şi de poporul britanic înainte de ratificare. Această opţiune a obţinut cele mai multe voturi săptămâna trecută deşi a fost respinsă cu 295 de voturi împotrivă faţă de 268 pro.

4) Amendamentul G – Revocarea Articolului 50 în cazul unui Brexit fără acord: respinsă cu 292 împotriva şi 191 pentru.

Propus de Joanna Cherry de la Partidul Naţional Scoţian şi parlamentari de la alte partide, acest amendament prevede amânarea procesului Brexitului iar dacă acest lucru nu este posibil, parlamentul ar urma să aleagă între un Brexit fără acord şi revocarea Articolului 50. Ar urma apoi o analiză pentru a examina ce relaţie viitoare ar fi acceptabilă pentru Bruxelles şi ar avea susţinerea majorităţii în Regatul Unit.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat într-o postare pe Twitter că „un Brexit dur” a devenit „aproape inevitabil”, după respingerea de către Camera Comunelor a tuturor alternativelor în votul orientativ de luni, relatează Associated Press.

Guy Verhofstadt a comentat imediat după ce Parlamentul britanic a respins din nou opţiunile alternative la acordul Brexit negociat de către premierul britanic Theresa May cu UE. Parlamentul a votat miercuri împotriva unei alte serii de amendamente privind opţiunile Brexit.

Verhofstadt a spus: „Camera Comunelor votează din nou împotriva tuturor opţiunilor. Un #Brexit greu devine aproape inevitabil. Miercuri, Marea Britanie are o ultimă şansă de a depăşi impasul sau de a se confrunta cu abisul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *