Parlamentul de la Caracas numește o nouă conducere pentru rafinăriile venezuelene din SUA

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a numit miercuri o nouă conducere pentru rafinăriile venezuelene din Statele Unite, a făcut cunoscut opozantul Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, relatează AFP.

„Noua conducere va fi alcătuită din venezueleni competenţi, neimplicaţi în scandaluri de corupţie şi fără afiliere politică”, a anunţat Juan Guaido pe Twitter, apreciind că este o decizie „istorică” pentru „salvarea” producţiei naţionale de petrol, confruntată cu grave probleme în ultimii ani.

Petrolul din Venezuela fiind greu, este rafinat în parte în Statele Unite de Citgo, filială a companiei naţionale a petrolului (Petroleos de Venezuela SA, PDVSA).

Liderul opoziţiei a citat şase nume – Luisa Palacios, Angel Olmeta, Edgar Rincon, Luis Urdaneta, Andrés Padilla şi Rick Esser – alcătuind noua conducere, dar nu a precizat ce se va întâmpla cu membrii actualei conduceri, numită de Nicolas Maduro.

„Prin această decizie, nu doar că ne apărăm activele, dar evităm în acelaşi timp distrugerea în continuarea a companiei, evităm pierderea ei”, a adăugat el.

Juan Guaido consideră că grupul naţional al petrolului este cangrenat de corupţie.

Statele Unite, care l-au recunoscut primele de Juan Guaido ca preşedinte interimar, au anunţat la 28 ianaurie îngheţarea a şapte miliarde de dolari active ale PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane.

Rafinăriile Citgo vor putea funcţiona în continuare, tranzacţiile financiare trecând printr-un cont blocat, a precizat Washingtonul la acea dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *