Parlamentul de la Kiev a votat o lege ce permite navelor militare ucrainene să deschidă focul fără avertisment

Rada Supremă de la Kiev a aprobat o Lege care stipulează zona de control a apelor teritoriale ale Ucrainei. Documentul permite navelor militare ucrainene să deschidă focul fără avertisment asupra tuturor celor care încearcă să violeze teritoriul Ucrainei, notează Unian.

Pentru această lege au votat 244 de aleși ai poporului ucrainean. Legea stipulează statutul juridic al zonelor limitrofe teritoriului Ucrainei, care este de 24 de mile marine de la zona unde este calculată frontiera țării.

Legea permite navelor militare ucrainene să folosească armamentul din dotare, pentru a contracara un atac al unui stat inamic, al unei grupări de nave ce intenționează să violeze frontiera de stat sau să întreprindă acțiuni de crimă organizată.

Documentul mai prevede și permisiunea de folosire a armelor și tehnicii militare în regiunile separatiste Donețk și Lugansk pentru combaterea agresiunii rusești.

În ședința din 6 decembrie, Rada Supremă a Ucrainei a mai aprobat proiectul de lege privind denunțarea Tratatului de prietenie cu Rusia, începând cu data de 1 aprilie 2019. Pentru proiectul de lege, înaintat Parlamentului de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au votat favorabil 277 de deputați dintr-un necesar de 226, doar 20 de parlamentari opunându-se.

Președintele Ucrainei a anunțat începerea procedurii de rupere a tratatului de prietenie cu Rusia la jumătatea lunii septembrie.

Tratatul de prietenie dintre Rusia și Ucraina din 1997 era un document de bază care stipula, printre altele, că cele două țări sunt parteneri strategici. Totodată, în tratat, Rusia și Ucraina se asigurau reciproc de respectul pentru integritatea teritorială, respectarea drepturilor minorităților naționale, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv militar.

În 2014, după invazia rusă în Crimeea și anexarea peninsulei, atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse au anunțat că ar putea cere denunțarea tratatului. Cu toate acestea, nici Rusia și nici Ucraina nu au făcut-o. Federația Rusă a crezut că retragerea sa din tratat nu ar „contribui la rezolvarea problemelor relațiilor ruso-ucrainene”, iar autoritățile ucrainene au vrut să folosească tratatul pentru a urmări Rusia în instanțele interaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *