Parlamentul European cere introdecerea de vize pentru americani. Care este motivul ?

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului cetăţenilor SUA de a nu deţine viză pentru intrarea în UE.
“Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 abţineri o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanţilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul ar putea formula obiecţii cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE)”, arată un comunicat al Parlamentului European.

Situaţia lipsei reciprocităţii, adusă în discuţie în mod oficial la 12 aprilie 2014, afectează Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, iar termenul limită pentru acţiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016, a transmis Parlamentul.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile şi raportor, a declarat: „Discriminarea la care sunt supuşi cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarităţii între membrii UE, solicităm Comisiei să acţioneze în conformitate cu legislaţia europeană şi să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului şi a Consiliului să evalueze consecinţele politice ale acestei acţiuni”.

În ceea ce priveşte România, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat luni la Washington, a abordat subiectul vizei Waiver în discuţiile pe care le-a avut cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *