Parlamentul European și Consiliul Europei nu s-au înțeles asupra viitorului procuror șef european. CE, DEFENSIV la discuții. Emoții pentru Kovesi încă o săptămână

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii privind nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European s-a încheiat astăzi fără niciun rezultat. Discuțiile vor fi reluate pe 27 martie, iar dacă nici atunci nu se va ajunge la niciun acord mai sunt stabilite datele de 4 și 10 aprilie pentru negocieri.

În cursa pentru șefia Parchetului European au rămas Laura Codruța Kovesi și candidatul francez Francois Bohnert. În cazul unui acord între Parlament și Consiliu, viitorului șef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar aceasta este o simplă formalitate.

Laura Codruța Kovesi a fost pusă joi, 7 martie, sub învinuire într-un al doilea dosar, pentru grup infracțional organizat în interiorul DNA. De asemenea, Kovesi este urmărită penal pentru că ar fi luat mită de la fostul deputat Sebastian Ghiță pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii FNI și fugit în Indonezia.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a relatat cum a decurs prima rundă de negocieri.

„Tocmai s-a încheiat prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-şef al Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat la negocieri? Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă şi democratică de audiere şi de stabilire a poziţiei Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură. Reprezentanţii Parlamentului au întrebat reprezentanţii Consiliului dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezentanţii Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfăşurat în condiţii de totală netransparenţă. Nu ştim nici până astăzi ce s-a votat şi ce mandate de negociere au fost. În plus, Parlamentul European doreşte ca la negocierile viitoare să invităm şi comitetul de selecţie format din experţi independenţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitaţii a comitetului. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor şi vrem o decizie fundamentată. Delegaţia Parlamentului European a fost condusă astăzi de europarlamentarul Claude Moraes şi au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini. Delegaţia Consiliului a fost condusă de Finlanda şi au mai participat Portugalia şi Croaţia“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *