„Parlamentul” Găgăuziei pregăteşte o declaraţie în care critică cursul pro-occidental al Moldovei

„Deputaţii” au atras atenţia asupra problemelor nerezolvate dintre centru şi regiune, care ţin de respectarea drepturilor de autonomie.
Parlamentul autonomiei Găgăuze a Moldovei se pregăteşte să adopte o declaraţie critică la adresa Chişinăului din cauza lipsei de transparenţă în acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova. Proiectul de document a fost publicat vineri de serviciul de presă al organului legislativ al autonomiei.

„Procesul <…> s-a desfăşurat în lipsa transparenţei din partea administraţiei centrale a statului şi a unei ample discuţii şi consultări, inclusiv a implicării autorităţilor din Găgăuzia în procesul de negociere <…>, lăsând deschisă chestiunea respectării intereselor găgăuzilor”, se spune în document.

În această situaţie, „Parlamentul” Găgăuziei intenţionează să declare că „va promova activ interesele poporului găgăuz în contextul asigurării independenţei politice şi economice a autonomiei găgăuze”. Deputaţii au atras atenţia asupra problemelor nerezolvate dintre centru şi regiune, care ţin de respectarea drepturilor de autonomie.

Găgăuzia a fost constituită în conformitate cu legea cu privire la statutul său special adoptată în decembrie 1994 de Parlamentul Moldovei. Aceasta a pus capăt confruntării începute în 1990, când, în urma luptei pentru renaşterea naţională, găgăuzii şi-au proclamat republica, iar Chişinăul a încercat să o lichideze cu forţa. Trupele sovietice au ajutat apoi la evitarea vărsării de sânge.

În 2014, a avut loc un referendum pentru autonomie pe tema stabilirii politicii externe a ţării. Peste 98% dintre participanţi s-au exprimat în favoarea integrării Republicii Moldova în uniunea vamală formată din Rusia, Belarus, Kazahstan şi Armenia.

Chişinăul nu a recunoscut rezultatele plebiscitului, iar organizatorilor săi le-au fost deschise dosare penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *