Parlamentul israelian a votat legea care defineşte Israelul drept „stat-naţiune al poporului evreu”

Parlamentul israelian a adoptat, joi, după o sesiune care a durat opt ore, controversata lege care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”, informează BBC.

Legea – care a fost aprobată cu 62 de voturi „pentru” şi 55 „împotrivă” – stipulează că ebraica este singura limbă oficială, renunţându-se la arabă, care avea acelaşi statut din 1948 (formarea statului), şi că aşezările evreieşti reprezintă interes naţional. În plus, „întregul Ierusalim unit” este considerat capitală.

Totuşi, s-a renunţat la câteva clauze, după ce preşedintele Israelului şi procurorul general au avut obiecţii. Astfel a fost amendat articolul care afirmă că „statul consideră că dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional şi că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze şi să slujească acest interes“.

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înfiinţării de localităţi rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia totală israeliană, evreiască într-o majoritate foarte puternică.

Această formulare suscitase un val de critici, îndeosebi din partea preşedintelui Reuvlen Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelbit şi a delegaţiei Uniunii Europene în Israel, din cauza caracterului său considerat discriminatoriu.

Noua formulare, mai vagă, a fost denunţată totuşi de către opoziţie, îndeosebi de către deputatul arab Ayman Odeh, care a fluturat în timpul dezbaterii un drapel negru la tribună pentru a marca „moartea democraţiei“ în Israel.

Arabii israelieni reprezintă 20% din populaţia ţării de 9 milioane de locuitori. Ei au aceleaşi drepturi prin lege, dar s-au plâns în mai multe rânduri că sunt trataţi ca cetăţeni de rang secund şi spun că sunt discriminaţi.

Textul votat intră în categoria legilor fundamentale care fac oficiul de Constituţie în Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *