Partygate a făcut o victimă. Şefa poliţiei din Londra a demisionat

Cressida Dick, şefa poliţiei metropolitane londoneze, şi-a anunţat demisia joi seară. Decizia vine în contextul în care poliţia se confruntă cu o criză de încredere şi în urma unui raport care denunţă comportamente rasiste şi misogine în cadrul Scotland Yard.

Poliţia din Londra a fost, de asemenea, aspru criticată pentru că a întârziat să ancheteze petrecerile din Downing Street şi din cercurile puterii, care au avut loc în timpul restricţiilor sanitare, un scandal ce ameninţă supravieţuirea politică a premierului Boris Johnson, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Şefa poliţiei a transmis într-un comunicat că nu avea de ales decât şă elibereze funcţia, cu toate că anterior spunea că nu o va face: „Este clar că primarul nu mai are încrederea necesară pentru ca eu să continui”, a adăugat ea, precizând că va rămâne în funcţie până la numirea succesorului ei.

Primarul Sadiq Khan, care sugerase demisia şefei poliţiei capitalei londoneze, a spus că se va consulta cu ministrul de interne pentru a numi un nou comisar care să redea încrederea în Met.

Boris Johnson a făcut o postare pe Twitter prin care a mulţumit Crissidei Dick că a protejat oamenii şi că străzile londoneze sunt mai sigure.

„Dame Cressida şi-a servit ţara cu mare dăruire şi distincţie timp de multe decenii”, a apreciat premierul în mesaj.

În prezent, acesta este criticat pentru petrecerile care au avut loc la Downing Street în lockdown şi se confruntă cu cea mai gravă criză de când este la putere.

Înnobilată de regină, Dame Cressida, în vârstă de 61 de ani, este prima femeie care a condus cea mai mare forţă de poliţie din Regatul Unit. Ea lucra în poliţie de 40 de ani, potrivit BBC.

Legea engleză precizează că şefa/ul poliţiei este numit/ă de Regină la recomandarea Ministerului de Interne, dar nu-şi poate desfăşura activitatea dacă nu are prijinul primarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.