By-pass-ul pe cord, sau cum poate o venă să salveze viața  unui cardiac

 

Cea mai frecventă intervenţie chirurgicală pe cord din întrega lume, by-pass-ul, durează aproximativ patru ore şi constă în autotransplantarea unui segment de venă safenă de la picior sau a unor artere din torace care hrănesc de obicei glanda mamară.

 

 

Cu ajutorul acestor vene chirurgii realizează o punte între aorta ascendentă şi arterele coronare care ajută sângele să ajungă la inimă. Intervenţia de bypass este recomandată în cardiopatia ischemică, boala ce îi afectează în special pe cei cu hipertensiune, concentraţie ridicată de grăsimi în sânge, diabet, pe fumători sau sedentari.

Oprirea inimii, primul pas

Primul pas al operaţiei constă în anestezierea generală a bolnavului, după care i se opreşte inima. Acesta este menţinut în viaţă cu o maşină de circulaţie extracorporală. Se prelevează  artere mamare interne din cavitatea toracică sau  venă safenă de la picior şi se montează la inima bolnavului, prin realizarea unei punţi între aorta ascendenta şi arterele coronare, mai jos de leziune. Conectarea vaselor cu arterele coronare se realizează prin tehnici de microchirurgie vasculară sub microscop operator.

Recuperarea durează o lună

Operaţia durează patru ore, iar dupa realizarea bypassului, inima este pusă din nou în funcţiune. Bolnavul stă aproximativ  două zile la terapie intensivă, iar recuperarea durează în jur de o lună, timp în care plăgile se cicatrizează.

Dietă pe viaţă

“olnavii operaţi pot duce o viaţă normală după o astfel de intervenţie chirurgicală. Totuşi, ei trebuie să urmeze un regim dietetic care să prevină dezvoltarea aterosclerozei, dar şi printr-un tratament medicamentos.

 

Cardiopatia ischemică, boală cu risc

Cardiopatia ischemiă afectează arterele ce hrănesc inima – arterele coronare – care îşi micşorează calibrul, având drept consecinţă scăderea cantităţii de sânge ce irigă muşchiul inimii – miocardul – pus astfel, în imposibilitatea de a-şi satisface necesarul de oxigen, acizi graşi şi glucoză. Aşa apare durerea în zona pieptului.

Operaţia de bypass este una foarte complexă, cu risc vital. Aproximativ 2% dintre cei operaţi îşi pot pierde viaţa, în funcţie de complexitatea bolii şi de starea funcţională a inimii.

În România se fac, annual, peste 1.000 de operaţii de by-pass, dintre care aproximativ 400 au loc la Spitalul Fundeni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *