Patriarhia Ecumenică de Constantinopol amână decizia privind independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, la presiunile Rusiei

Mitropolitul ortodox grec al Austriei și exarh al Ungariei, Kardamakis (foto), a declarat că adoptarea unei decizii privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost amânată – scrie Agenţia RBC, menţionând că mitropolitul a făcut această declaraţie în marja reuniunii Sinodului Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care se desfăşoară în perioada 9-11 noiembrie la Istanbul.

Potrivit lui Kardamakis, „la reuniunea respectivă s-a decis amânarea deciziei de acordare a Tomosului de autocefalie pentru Ucraina”. Mitropolitul a adăugat că Patriarhia Ecumenică de Constantinopol nu va lua decizia în acest sens decât atunci când va veni „timpul potrivit”.

„Nu vrem să creăm noi probleme, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom acționa în așa fel încât totul să fie pașnic” – a subliniat mitropolitul ortodox grec al Austriei și exarh al Ungariei, Kardamakis.

Următoarea reuniune a Sinodului Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol va avea loc în perioada 9-11 noiembrie 2018.

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova va fi recunoască de Constantinopol, în condiţiile în care o decizie pe marginea acestui subiect este aşteptată în viitorul apropiat, informează AFP.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, „primul între egali” în raport cu alte patriarhii de Biserici ortodoxe, urmează să decidă asupra viitorului religios al Ucrainei, unde există o Biserică afiliată Moscovei şi o alta fidelă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independenţa ţării, în 1992, şi care la ora actuală nu este recunoscută de nicio Biserică ortodoxă din lume.

În condiţiile în care această recunoaştere pare să se apropie, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat deja că a rupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia Constantinopolului, cu care are relaţii foarte dificile.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală a bisericilor ortodoxe în Ucraina. Credincioşii sunt în defensivă”, a declarat miercuri Mitropolitul Ilarion, însărcinat al diplomaţiei Patriarhiei de la Moscova. „Ne putem imagina ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări vor fi oficial aprobate de autorităţi şi dacă ele vor căpăta un caracter sistemic. Desigur, oamenii vor ieşi în stradă şi vor apăra ceea ce este sacru pentru ei”, a adăugat el, citat agenţia de presă Interfax.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *