Patriarhul Constantinopolului l-a informat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse că Ucraina va avea Biserică Autochefală

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu l-a informat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, că Ucraina va avea Biserică Autochefală. Anunțul a fost făcut de către Mitropolitul Galiei, Emanuel, cel care este responsabil de oferirea Tomos-ului Bisericii Ucrainene, informează ukrinform.ua.

Ierarhul a subliniat că o problemă stringentă rămâne separarea celor două bisericii în interiorul Ucrainei (cea care se va supune Patriarhiei Ruse și cea care se va supune Patriarhiei de la Kiev).

Mitropolitul Emanuel a mai menționat că discuția dintre Patriarhul Bartolomeu și Kirill a durat peste două ore și jumătate, iar cei doi ierarhi au discutat tete-a-tete doar cu traducători.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill a mers astăzi la Istambul unde s-a întâlnit cu Patriarhul Constntinopolului, Bartolomeu. Patriarhia Rusă se opune acordării Tomos-ului pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina, în timp ce Constantinopolul optează pentru o Biserică Autochefală cu centrul la Kiev.

Între 1-3 septembrie, la Patriarhia Ecumenică este deja programat sa aiba loc un Synaxis, o întâlnire a tuturor episcopilor Bisericii. Înainte de asta va avea loc sesiunea ordinară a Sfântului Sinod al Patriarhiei.

Potrivit unor analiști religioși, Sinodul și Synaxis vor lua în dezbatere „chestiunea ucraineană”, așa-numita problema a tomosului de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene.

Autoritățile de la Kiev au acuzat în repetate rânduri Patriarhia Rusă că face jocul Kremlinului și este o amenințare la securitatea Ucrainei.
Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, îl avertizează pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împotriva ”amestecului în problemele bisericii ucrainene”, precum și în Macedonia și Muntenegru.

Într-o scrisoare către Bartolomeu, Ireneu susține că numai Biserica Ortodoxă Rusă are drept canonic și istoric la organizarea bisericească în Ucraina.

Extrase din scrisoarea lui Ireneu au fost publicate agenția religioasă greacă „Romfea” și distribuite de alte media.

Motivul pentru trimiterea acestei scrisori patriarhului sârb spune ca aeste „grija Bisericii Ortodoxe Sârbe față de unitatea Bisericii Ortodoxe“, după intervenția Patriarhiei Ecumenice in Ucraina, cu posibilitatea acordarii Tomosului privind autocefalia catre biserica locală.

Ireneu declară că „erezia etnofiletismului” este un mare rău al Ortodoxiei moderne.

Potrivit lui Ireneu, Patriarhia Ecumenică, intervenind în treburile Bisericii din Ucraina „împotriva voinței Bisericii Ortodoxe Ruse“, introduce noi parametri și o „activitate distructivă“ în Ortodoxie – și afirma ca există planuri similare pentru „Biserica Ortodoxă Macedoneană“.

Despre autocefalia Bisericii din Ucraina patriarhul sârb spune ca este ”foarte riscantă, chiar catastrofala“ pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, iar Biserica Ortodoxa a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev o catalogheaza drept ”schismatica”.

O astfel de decizie, în opinia patriarhului, va însemna și o atitudine nefrățească față de Biserica Rusă.

Ireneu pune semnul egalitatii intre „liderii schismei din Muntenegru și Ucraina” și consideră că, la fel ca în Macedonia, „situația din Muntenegru este legată de Ucraina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *