Patriarhul Constantinopolului respinge organizarea unei reuniuni panortodoxe privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a respins solicitarea patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei privind organizarea unei discuții panortodoxe referitoare la acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, scrie publicația religioasă Cerkvarium, menţionând că Ioan al X-lea, care conduce biserica din Siria, „este considerat unul dintre cei mai dependenți ierarhi de Rusia”.

Solicitări similare au fost adresate lui Bartolomeu I de alte două biserici autocefale aflate în sfera de influență a Moscovei – cea poloneză și cea cehă.

Bartolomeu i-a răspuns lui Ioan al X-lea printr-o scrisoare, subliniind că organizarea unei reuniuni a bisericilor ortodoxe cu privire la noua biserică ucraineană este inutilă.

„Vă aducem la cunoştinţă că, după ce patru bisericii ortodoxe, fără motive din punct de vedere bisericesc şi duhovnicesc, au refuzat să ia parte la reuniunea Sfântul Sinod, iar vechea voastră biserică a fost una dintre acestea, Patriarhia Ecumenică are motive întemeiate să se abțină de la organizarea unei astfel de întâlniri la nivel general ortodox, o întâlnire care ar fi inutilă, deoarece va conveni doar că participanții nu sunt de acord între ei”, se arată în răspunsul adresat de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului către patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

Bartolomeu mai aminteşte că biserica din Antiohia, precum și cea Rusă, Bulgară și Georgiană au ignorat Sfântul și Marele Sinod din Creta, în 2016, ceea ce lipseşte aceste biserici de dreptul moral de a solicita discuții panortodoxe.

„Marea Biserică Sfântă a lui Hristos, în căutarea dragostei și a sacrificiului de sine, nu a interesului propriu sau a presiunilor, pentru unitatea poporului ucrainean și pentru a pune capăt separării și dezbinării între milioanele de credincioși aflate nedrept în afara Bisericii canonice, a acordat autocefalia Bisericii din Ucraina”, mai precizează Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

În plus, potrivit patriarhului de Constantinopol, ideea de a dezbate statutul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei la nivel panortodox este utopică, deoarece o astfel de reuniune presupune participarea reprezentanților bisericii ucrainene în sine, iar Moscova nu recunoaște acest lucru.

„Nu este un secret faptul că Biserica Ortodoxă Rusă s-a opus cu fermitate acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina și, prin urmare, va folosi dreptul său de veto, la fel cum procedează puterea seculară a Federației Ruse în Consiliului de Securitate al ONU”, menţionează publicaţia mai sus menționată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *