Patru aeronave, deviate spre Aeroportul Otopeni din cauza incidentului militar dintre India și Pakistan

Terminalul de plecari si sosiri al Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni.

Mai multe aeronave de mari dimensiuni care vin dinspre Asia către Europa vor face escală, miercuri seara, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, pentru alimentare, din cauza situaţiei din Pakistan, a informat Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

„Ca urmare a situaţiei din Pakistan, care a condus şi la modificarea rutelor de zbor pentru cursele aeriene de lung curier în zona, în această seară vor face escală pe Aeroportul Henri Coandă mai multe aeronave de mari dimensiuni care vin dinspre Asia către Europa”, au precizat reprezentanţii CNAB.

Acestea aparţin companiilor Air France – KLM şi British Airways.

În acest moment, sunt informaţii că patru aeronave de tip Boeing 777 (seriile 200 şi 300) urmează să aterizeze în cursul serii, cele mai multe în jurul orei 18:00, pentru a efectua alimentarea cu combustibil, urmând să decoleze apoi în scurt timp către destinaţia finală.

În urmă conflictului cu India, Pakistanul şi închis spaţiul aerian. Conform site-ului specializat flightradar24.com, astăzi, în jurul orei 17.00, un singur avion survola spaţiul aerian al Pakistanului. Este vorba de un avion Saab 2000 cu înmatricularea SE-LTU al forţelor aeriene pakistaneze.

Cel mai probabil este vorba de un aparat AWACS (airborne early warning and control), Pakistan Air Force având în dotare patru astfel de aparate. Practic, este vorba de un radar mobil montat pe un astfel de aeronavă care permite alarmarea rapidă în cazul în care se apropie un avion agresor.

Pakistanul și India spun că și-au doborât reciproc avioane militare, într-o escaladare accentuată a conflictului între cele două puteri nucleare. Armata pakistaneză a spus astăzi că a doborât două avioane indiene intrate în spațiul său aerian și a capturat doi piloți în partea controlată de Pakistan a regiunii disputate, Kashmir. India a confirmat pierderea unui avion și a unui pilot, care a încercat să contracareze o incursiune pakistaneză în spațiul aerian indian, spunând că a doborât la rândul său un avion pakistanez.

Pakistanul și-a închis spațiul aerian pentru zborurile comerciale, iar în India au fost închise aeroporturile și o mare parte a spațiului aerian la nord de capitala New Delhi. Se relatează că, încă înainte de anunțul doborârii avioanelor, mii de oameni s-au refugiat din apropierea Liniei de Control care demarchează teritoriul controlat de cele două țări în Kashmir.

Escaladarea situației are loc la o zi după ce aviația indiană a efectuat lovituri aeriene în nord-estul Pakistanului, spunând că a atacat o tabără de antrenament a militanților.

A fost primul atac aerian peste Linia de Control care reprezintă granița în Kashmir între cele două țări vecine de la războiul lor din 1971. Tensiunile au izbucnit la mijlocul lunii, când cel puțin 41 de militari indieni au fost uciși într-un atac sinucigaș cu bombă în Kashmir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *