Patru dintre cei mai buni consilieri ai lui Boris Johnson au demisionat

Patru dintre cei mai bni consilieri seniori ai premierului Boris Johnson au demisionat de la Downing Street la câteva ore distanță unul de celălalt, pe fondul presiunii tot mai mari asupra prim-ministrului.

Directorul de comunicații Jack Doyle și-a confirmat demisia la scurt timp după plecarea uneia dintre cele mai apropiate consiliere ale lui Johnson, Munira Mirza. Ei au fost urmați de șeful personalului, Dan Rosenfield și de un înalt funcționar public, Martin Reynolds. Doyle le-a spus colegilor că „ultimele săptămâni au avut un impact teribil asupra vieții mele de familie”. Demisiile consilierilor de top au venit în timp ce domnul Johnson se confruntă cu tot mai multe controverse cu privire la conducerea partidului.

Plecarea lor slăbește și mai mult guvernul Johnson, în criză după ce s-a aflat despre întâlnirile cu dans și alcool organizate, în carantină, la reședința oficială a premierului.

Munira Mirza i-a reproşat premierului Boris Johnson că a lansat o acuzaţie „înşelătoare” la adresa liderului opoziţiei atunci când s-a apărat în Parlament, după publicarea unui raport intern copleşitor despre reuniunile din Downing Street.

Boris Johnson l-a acuzat atunci pe liderul laburist Keir Starmer că i-a permis defunctului pedofil Jimmy Savile, fostă vedetă a BBC, să scape de justiţie atunci când s-a aflat la conducerea parchetului britanic. Recurgerea la această acuzaţie, răspândită în cercurile conspiraţioniste şi de extremă dreaptă, a provocat indignare.

Keir Starmer l-a acuzat, la rândul său, pe Boris Johnson că repetă teorii conspiraţioniste fasciste pentru a câştiga în mod ieftin capital politic.

„Nu a existat un fundament rezonabil sau just pentru această afirmaţie”, a scris Munira Mirza în scrisoarea de demisie publicată pe site-ul revistei The Spectator. A fost o „referire partizană şi nepotrivită într-un cazul îngrozitor de abuzuri sexuale asupra copiilor”, a spus ea, citată de CNN. „Nu v-aţi cerut scuze pentru impresia înşelătoare pe care aţi lăsat-o” în ciuda unei solicitări în acest sens, a continuat ea.

Fost membră a defunctului Partid Comunist Revoluţionar, Munira Mirza a lucrat cu Boris Johnson în perioada în care acesta a fost primar al Londrei, între 2008 şi 2016.

Boris Johnson și-a cerut scuze, luni, în Parlamentul de la Londra, după ce au fost publicate concluziile incriminatoare ale investigației cu privire la petrecerile cu alcool care au avut loc la reședința oficială a premierului, în timpul perioadei de lockdown și restricții dure în Marea Britanie. Deși s-a angajat că va „remedia”, Johnson refuză să demisioneze, în ciuda apelurilor repetate din partea opoziției, dar mai ales din partea parlamentarilor propriului partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.