Pe fondul deteriorării situației din Afganistan, Tadjikistanul a organizat cel mai amplu exercițiu militar din istoria sa

Statul vecin al Afganistanului, Tadjikistan, a organizat joi cel mai amplu exercițiu militar din istoria sa, care a implicat întreaga armată a națiunii din Asia Centrală, iar președintele Emomali Rahmon a făcut un apel la vigilență, pe fondul luptelor de la sud de frontieră.

Nesiguranța a crescut în Afganistan în ultimele săptămâni, stimulată în mare parte de luptele din provinciile sale, în timp ce trupele străine conduse de SUA își finalizează retragerea și talibanii lansează ofensive majore, ocupând districte și puncte de trecere a frontierei.

Tadjikistanul a mobilizat 130.000 de rezerviști, pe lângă 100.000 de militari activi, pentru exercițiul de trei ore de joi, a declarat președintele Rahmon la o paradă militară desfășurată în aceeași zi. El a declarat totodată că 20.000 de rezerviști au fost trimiși pentru a consolida granița Tadjikistanului cu Afganistanul.

Sute de militari afgani au trecut luna aceasta frontiera în Tadjikistan, retrăgându-se din calea unei ofensive a talibanilor. Tadjikistanul i-a trimis înapoi mai târziu, după ce Guvernul de la Kabul a pregătit zboruri speciale pentru a-și repatria soldații. Rusia, care operează o bază militară în Tadjikistan, intenționează să organizeze exerciții comune acolo cu Tadjikistanul și Uzbekistanul, luna viitoare, notează REUTERS.

Rusia a adus tancuri la 20 de kilometri de granița cu Afganistan

Rusia a desfășurat tancuri în apropierea graniței Tadjikistanului cu Afganistan, marți, înainte de efectuarea unor exerciții militare planificate pentru luna viitoare, relatează Reuters și The Moscow Times. Moscova a anunțat efectuarea mai multor exerciții în contextul tensiunilor regionale generate de ofensivele talibanilor și de retragerea SUA din regiune.

Potrivit sursei citate, echipaje de tancuri de la baza militară rusă din Tadjikistan, cea mai mare de pe teritoriu străin, au finalizat o călătorie de 200 de kilometri și au ajuns în apropierea frontierei afgane. În timpul defășurării, tancurile T-72 au efectuat exerciții de protejare de convoaie și de respingere a focului inamic.

Exercițiile comune, care implică trupe ale Rusiei, Uzbekistanului și Tadjikistanului, vor fi efectuate la 20 de kilometri de frontiera afgană, între 5 și 10 august.

Marți, Rusia a adăugat și că exerciții comune doar cu trupe din Uzbekistan vor avea loc în sudul țării, tot în apropierea frontierei afgane, între 30 iulie și 10 august și vor implica 1500 de soldați și 200 de vehicule militare, inclusiv aeronave.

Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia va interveni în Afganistan doar dacă ostilitățile din această țară se vor extinde peste granițe și vor afecta securitatea partenerilor săi.

Organizația Crucea Roșie a semnalat o creștere bruscă a numărului de persoane civile care primesc îngrijiri medicale în urma unor răni provocate de război la unitățile sale din Afganistan, scrie Rador.

Potivit anunțului, personalul Crucii Roșii a tratat aproximativ 50.000 de pacienți care prezentau răni foarte grave în primele șase luni ale acestui an. La unul dintre spitalele din orașul Kandahar, scena unei bătălii crâncene între talibani și forțele guvernamentale, numărul pacienților cu răni de război s-a dublat față de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.