Pe mâinile cui ajung bogățiile subsolului. Firmele unui fost senator PNL de Sibiu, rotarian, cursant la SRI și susținător al lui Klaus Iohannis, au primit licențele de exploatare a apelor geotermale de la Hotarul Crișului Repede și Căuaș

Firmele Sifee Rocks Energy SRL și Sifee Gaia Energy SRL din Șelimbăr, județul Sibiu, au primit licența de exploatare a apelor geotermale de la Hotarul Crișului Repede, județul Bihor, și Căuaș, județul Satu Mare.

Cele două zăcăminte de apă geotermală au o valoare de inventar de aproape 2 milioane de euro.

Licențele au fost aprobate de președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoroiu-Norocel, numit în funcție în luna aprilie 2021 de premierul Florin Cîțu.

Potrivit unor documente publice ale ANRM, Sifee Rocks Energy SRL a primit licența de explorare a resurselor de apă geotermală de la Hotarul Crișului Repede, județul Bihor, în 2012, în urma unui concurs public de oferte. Licența de explorare a avut termen de valabilitate până în 2017, când societatea din Sibiu a solicitat și a obținut licența de exploatare.

Sifee Gaia Energy SRL a obținut licența de explorare în 2013 și licența de exploatare în 2019 pentru zăcământul de apă geotermală de la Căuaș, Satu Mare.

Ca să intre în vigoare, licențele de exploatare trebuiau să fie aprobate de Guvern, prin HG, însă în decembrie 2020, legea minelor a fost modificată la inițiativa deputatului PNL Florin Roman astfel încât licenețele să fie aprobate direct de către președintele ANRL, nu de către Guvern. Este nevoie totuși de o HG, după aprobarea licențelor de exploatare de către președintele ANRM, pentru înscrierea zăcămintelor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Perimetrul de exploatare Hotarul Crișului Repede este situat pe raza comunei Girișu de Sus, Bihor, are o suprafață de circa 800 de metri și o limită de adâncime de – 743 de metri. Valoarea de inventar a zăcământului este de peste 1,4 milioane de lei.

Perimetrul de exploatare Căuaș este situat pe raza comunei Căuaș, Satu Mare, are o suprafață de aproape 1,2 kilometri și o limită de adâncime de – 2280 de metri. Valoarea de inventar a zăcământului este de peste 6,6 milioane de lei.

Potrivit datelor ANRM, valoarea de inventar este calculată pe baza cantității de apă geotermală ce ar putea fi valorificată de firmele concesionare, pe o durată de 20 de ani, și pe baza prețului stabilit prin studiile de fezabilitate de catre titularii licențelor. Cu alte cuvinte, valoarea de inventar a fost stabilită de firmele din grupul Sifee, în realitate putând fi mult mai mare.

Cine sunt firmele concesionare.

Potrivit documentelor firmei din Monitorul oficial, Sifee Rocks Energy SRL este deținută de o altă companie, Sifee New Energy SRL, tot din localitatea Șelimbăr, Sibiu. În august-septembrie 2020, din firma Sifee Rocks Energy s-a retras Adriana Maria Cazan, 57de ani, din Sibiu.

La rândul ei, firma Sifee New Energy, fostă XPV Energy, este deținută de inginerii Gheorghe Dancu, Florin Cristian și Paul Pascu și de către Adriana Maria Cazan.

Sifee Gaia Energy este deținută de firma Richard Schops & CO. AG, din Viena, și de Sifee Geothermal SRL din Șelimbăr.

La rândul ei, Sifee Geothermal, fostă Sifee Energy Two, este deținută de către Sifee New Energy, cu 27%, Adriana Cazan, 22%, Mihai Anastasiu, 10% și Paul Pascu, 8%.

Cine e Adriana Cazan.

Este soția fostului senator și deputat PNL de Sibiu, Mircea Vasile Cazan, considerat cel mai bogat parlamentar din Sibiu, cu 10 case și peste 600.000 de euro în conturi.


Foto: familia Adriana și Mircea Cazan; Sursa: libertatea.ro

Cine e fostul parlamentar PNL Mircea Cazan

În declarația de avere din 2019, Cazan declară că a câștigat mai mulți bani din închirierea unor imobile, 150.000 lei, față de salariul de senator, 132.000 lei.

Putred de bogat

A declarat nu mai puțin de 10 imobile: 8 case de locuit în Sibiu, 1 garsonieră și 1 casă de vacanță la Fântânele, județul Sibiu. În conturi avea, împreună cu soția, sume în 5 monede: 390.000 euro, 298.600 lei, 154.400 lire sterline, 82 de franci elvețieni, 31 de dolari. În total, nu mai puțin de 640.000 euro.

În 2014, politicianul și-a cumpărat o mașină Tesla. În 2011, când era deputat, Cazan era prezentat de ziarul Adevărul drept cel mai bogat parlamentar din Sibiu. Pe atunci avea 17 imobile. Tot atunci, declara pentru Ziarul Financiar: „N-aş dori nimănui să fie în locul meu acum, la ce cheltuieli de întreţinere am iarna!”.

Sponsor al PNL

Potrivit declarației de avere din 2018, Cazan l-a împrumutat cu 10.000 euro pe fostul președinte al PNL, Ludovic Orban. De asemenea, Cazan a împrumutat PNL cu peste 100.000 de lei.


Foto: fragmente din declarația de avere a fostului senator PNL de Sibiu, Mircea-Vasile Cazan

Cazan este, alături de soția sa, proprietarul pensiunii Verena din Sibiu.


Foto: pensiunea Verena din Sibiu; Sursa: Facebook

Susținător al președintelui Klaus Iohannis

Este nevoie de o persoană care a demonstrat că Sibiul şi-a onorat pe deplin statutul de Capitală Europeană în 2007, de o persoană care prin modul în care a acţionat a făcut ca Sibiul să fie vizitat de aproape un milion de persoane anual”, spunea fostul parlamentar Mircea Cazan despre Klaus Iohannis, în 2014.

Cazan, membru al clubului Rotary Sibiu și cursant la Academia SRI

Potrivit CV-ului de la pagina Camerei Deputaților, în 2007, Mircea Vasile Cazan a absolvit Colegiul Superior de Securitate Naţională de la Academia Națională de Informații a SRI. Între 2005 și 2007 a fost director la societatea națională Radiocomunicații SA. Este de profesie inginer geolog. În 91-92, a fost analist programator la Fabrica de cuțite din Ocna Sibiu. Este membru al Clublului Rotary Sibiu. Ca Politician, provinde din Alianța pentru România, fostul partid al lui Theodor Meleșcanu.

Foto(deschidere): ape geotermale: Sursa: Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *