Pensii speciale pentru primari

Edilii membri ai Asociației Comunelor din România au cerut vicepremierului Paul Stănescu sprijin pentru a fi incluși pe lista celor care se bucură de pensii speciale, solicitare adresată și prim-ministrului Viorica Dăncilă cu ocazia ultimei întruniri a Asociației, întrunire la care înaltul demnitar a participat.

Urmare a acestei solicitări, membri ai tuturor partidelor politice parlamentare, cu excepția USR, au depus un proiect de lege ce prevede acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Conform proiectului începand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții si vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare conform legii 263/2010 sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu aceeași lege sau cu alte legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Această indemnizație urmează să se cumuleze cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizației urmează a fi stabilit în limita a trei  mandate complete și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată, acestea urmând a fi plătite din bugetul local.

Beneficiarii acestui tip de pensie pot pierde acest drept dacă au fost condamnați pentru activități de corupție comise în timpul exercitării mandatului, drepturile fiind suspendate pe perioada urmăririi penale și cercetării judecătorești. Aleșii beneficiază de drepturile bănești, inclusiv cele retroactive doar dacă primesc sentința „achitat”.

Sursa foto: www.tai-tai.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *