Pentagon spune că veniturile exploatărilor petroliere din nord-estul Siriei vor merge la kurzii sirieni

Pentagonul a anunţat joi că veniturile exploatărilor petroliere din nord-estul Siriei vor merge la Forţele Democrate Siriene, susţinute de SUA, şi nu direct la Statele Unite, transmite Reuters.

”Veniturile de la acestea nu vor merge în Statele Unite, ci la SDF, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman. SDF este prescurtarea pentru Forţele Democrate Siriene.

În timpul unei conferinţe de presă la care a fost anunţată moartea liderului Statului islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unui raid efectuat de SUA luna trecută, preşedintele Donald Trump a ridicat posibilitatea ca producători americani de petrol să preia exploatări din nord-estul Siriei, operate în prezent de SDF.

Pe fondul îngrijorărilor că Statul Islamic ar putea lansa o revenire, în condiţiile unui vid de putere, Trump a spus că un număr mic de trupe americane vor rămâne în regiunea din Siria ”unde există petrol”, cu referire la exploatările petroliere din regiunea controlată de kurzi.

Cu toate acestea, numărul total al soldaţilor americani ar putea fi de ordinul sutelor, posibil cu puţin sub cei 1.000 de soldaţi care se aflau în nordul Siriei atunci când Trump a făcut surpinzătorul anunţ de retragere, luna trecută.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a afirmat joi că Statele Unite nu îşi respectă angajamentul de a îndepărta miliţiile kurde din apropierea graniţei siriene şi a spus că va ridica această problemă atunci când se va întâlni cu Trump săptămâna viitoare.

În timpul briefingului, Hoffman a spus că nu are cunoştină despre prezenţa luptătorilor SDF în zonă, dar a spus că Statele Unite nu au o vizibilitate completă a situaţiei.

Hoffman a adăugat că Statele Unite se aşteaptă ca Turcia să tragă la răspundere orice forţă susţinută de Ankara care ar fi comis crime de război în nord-estul Siria.

În acelaşi briefing, Pentagonul a anunţat că armistiţiul din nord-estul Siriei este în general respectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *