Pentagonul a anunţat începerea procesului de retragere a trupelor americane din Siria . Care vor fi consecințele

Pentagonul a anunţat miercuri că a lansat procesul de retragere a trupelor americane din Siria, în contextul în care SUA au început trecerea la următoarea fază a campaniei antijihadiste, informează Reuters.

”Coaliţia a eliberat teritoriul controlat de ISIS (gruparea jihadistă Stat Islamic), dar campania contra ISIS nu s-a încheiat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White, într-un comunicat.

”Am început procesul de întoarcere acasă a trupelor SUA din Siria, în contextul tranziţiei către următoarea fază a campaniei. Din motive de securitate operaţională, nu vom oferi alte detalii. Vom continua să lucrăm cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a înfrânge ISIS oriunde acţionează”, a adăugat White.

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că a venit timpul să-i aducă „acasă” pe soldaţii americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, relatează AFP.

Circa 2.000 de soldaţi americani se află în prezent în nordul Siriei, în mare parte forţe speciale prezente pentru lupta împotriva grupării Statul Islamic şi instruirea forţelor locale în zone cucerite de la jihadişti.

„Acum am câştigat, a venit timpul să se întoarcă”, a afirmat liderul de la Casa Albă într-o scurtă înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

„Băieţii noştri, tinerele noastre, oamenii noştri, se întorc toţi şi se întorc toţi acum”, a adăugat el.

„Ne luptăm de mult în Siria. Sunt preşedinte de aproape doi ani şi am trecut cu adevărat la o viteză superioară şi am câştigat împotriva grupării Statul Islamic”, a mai spus el.

„I-am bătut şi i-am bătut bine. Am recucerit terenul. Şi acum a venit timpul ca trupele noastre să se întoarcă acasă”, a mai spus el, evocând tristeţea pe care o simte de fiecare dată când îi scrie unui părinte sau unui partener că un soldat a murit în luptă.

„Trodarea” kurzilor

Acest anunţ ar putea, de altfel, să plaseze într-o situaţie foarte dificilă miliţia kurdă YPG, care luptă, cu susţinerea Washingtonului, împotriva jihadiştilor din gruparea SI în nordul Siriei.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou, luni, să se ”debaraseze” de aceasta, în cazul în care susţinătorul lor american nu îi obligă să se retragă din regiune. Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie ”teroristă”, cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se livrează unei sângeroase gherile pe teritoriul turc, din 1984.

În opinia lui Rafee Ismail, un comerciant în oraşul Qamishli, în nord-estul Siriei, retragerea americană este ”o trădare a principiilor umanitare”. Ea este ”în contradicţie frontală cu angajamentele Washingtonului (…) de a proteja poporul kurd, care a sacrificat atâtea pentru a lupta împotriva terorismului”.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul, informat în avans de Statele Unite, va studia consecinţele unei retrageri americane din Siria, însă ”va şti să se apere” de eventuale ameninţări provenind de la vecinul său.

Israelul a efectuat zeci de atacuri aeriene în Siria după izbucnirea războiului în această ţară, în 2011, contra unor poziţii Hezbollah şi interese iraniene, dar şi contra unor convoaie cu armament destinate, în opinia israelienilor, mişcării libaneze. Hezbollahul şi Iranul, aliaţii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt cei doi mari inamici ai Israelului.

Donald Trump a subliniat pe estradele de campanie că el consideră că angajamentul Statelor Unite în Orientul Mijlociu costă miliarde de dolari, care pot fi cheltuiţi mai bine în avanatajul contribuabilului american, şi că trebuie să fie lăsaţi ”alţii” – şi anume ţările de la Golful Persic – să facă treaba pe teren.

Însă mai mulţi membri ai administraţiei sale şi-au exprimat puncte de vedere diferite cu privire la acest dosar sensibil.

„Greșeală enormă”

Săptămâna trecută, emisarul Statelor Unite pentru coaliţia internaţională antijihadistă Brett McGurk dădea asigurări că americanii au vocaţia să mai rămână o vreme în Siria.

„Chiar dacă sfârşitul «califatului» ca teritoriu este acum în mod clar la îndemână, sfârşitul SI va mai dura mult timp”, a declarat el în faţa presei la Washington, pentru că ”există celule clandestine” şi ”nimeni nu este atât de naiv încât să spună că ele vor dispărea” de pe o zi pe alta.

„Nimeni nu declară misiune îndeplinită”, a insistat el. ”Am învăţat, bineînţeles, suficiente lecţii în trecut, aşadar ştim că odată ce teritoriile sunt eliberate, nu ne putem pur şi simplu face bagajele şi pleca”.

În mai multe rânduri, ministrul american al Apărării Jim Mattis a avertizat, la rândul său, împotriva unei plecări precipitate din Siria, evocând riscul de ”a lăsa un gol care poate fi exploatat de regimul lui al-Assad sau (de către) susţinătorii săi”.

În tabăra republicană, aleşi de prim-plan şi-au exprimat regretul faţă de decizia celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat că ”retragerea acestei mici forţe americane din Siria ar fi o enormă eroare, ca a lui Obama”.

„Gruparea SI nu este învinsă în Siria, în Irak, şi cu siguranţă nu în Afganistan, unde tocmai am efectuat o vizită”, a subliniat el.

În opinia colegului său Marco Rubio, această decizie, luată în pofida avertismentelor ”cvasiunanime” ale militarilor, este o greşeală ”care va bântui Americani ani de zile”.

„Noi suntem pe punctul de a face aceeaşi greşeală pe care am făcut-o de atâtea ori în Orientul Mijlociu în ultimii 20 de ani”, a deplâns la rândul său Ilan Goldenberg, un diplomat de rang înalt în preşedinţia lui Barack Obama.

Șase senatori americani îi cer lui Trump să revină asupra deciziei

Şase senatori americani i-au cerut cu insistenţă preşedintelui Donald Trump să revină asupra deciziei de retragere a forţelor americane din Siria, relatează joi dpa.

Senatori printre care republicanii Lindsey Graham şi Marco Rubio au semnat o scrisoare către preşedintele SUA în care îşi exprimă îngrijorarea că retragerea din ţara devastată de război în acest moment ar fi „prematură şi o greşeală costisitoare”.

„Dacă veţi decide să mergeţi mai departe cu decizia dvs de a retrage trupele din Siria, orice rămăşiţe ale Statului Islamic din Siria vor căpăta curaj în regiune”, se menţionează în scrisoare.

Senatorii adaugă că decizia ar putea să încurajeze şi „dictatura brutală a lui Bashar al Assad”, preşedintele Siriei, şi să întărească poziţia „adversarilor” SUA, Iran şi Rusia.

„Administraţia dumneavoastră nu trebuie să repete aceleaşi greşeli pe care precedenta administraţie le-a făcut şi să cedeze în faţa acestor actori negativi”, se mai menţionează în scrisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *