Pentagonul anunță sfârșitul ”califatului” autoproclamat de Statul Islamic. Liderul acestuia, Abu Bakr al-Baghdadi se ascunde în deșert

Pentagonul poate să vorbească despre un moment istoric după ce Statul Islamic (SI) şi-a pierdut ”califatul” autoproclamat în lupta pe care o poartă de ani de zile împotriva jihadiştilor, scrie AFP.

Cel puţin din punct de vedere militar, Statele Unite pot să revendice un succes semnificativ în strategia lor, care constă în a acţiona ”împreună cu şi prin intermediul” forţelor locale. Este vorba despre forţe de securitate din Irak şi o miliţie kurdă din Siria, care şi-au asumat grosul luptelor – şi pierderilor umane.

Însă SI numără în continuare mii de combatanţi în mai multe ţări şi se pun câteva întrebări: pierderea teritoriilor aflate odinioară sub controlul grupării va fi sinonimă cu o înfrângere de durată? Decizia preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage grosul trupelor americane din Siria va afecta deznodământul?

Generalul Raymond Thomas, care conduce forţele speciale americane, a avertizat recent împotriva utilizării termenului ”victorie” împotriva SI.

”Obiectivul este reducerea ameninţării în această regiune”, a subliniat el. ”Noi suntem pe punctul de a reduce această ameninţare şi (…) pe cale de a stabili ce capcitate reziduală trebuie să rămână pe loc în regiune pentru a face astfel încât să garantăm acest obiectiv”.

Trump a proclamat în decembrie victoria contra SI, însă, în opinia lui John Spencer de la Modern War Institute, din cadrul Academiei Militare West Point, acest lucru nu este atât de simplu.

Statul Islamic ”este o organizaţie teroristă. Tot ceea ce au de făcut membri săi este să lase armele în jos, să încerce să se topească în populaţie şi să fugă”, a declarat el pentru AFP. ”Ei nu au plecat şi nu vor pleca pur şi simplu”.

Abu Bakr al-Baghdadi, de la divanul de ”calif”, în deşert

Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat om din lume, şi-a pierdut ”califatul”, odinoară cât teritoriul Marii Britanii, şi s-ar ascunde în prezent în deşertul sirian, iar din ”Statul (său) Islamic” (SI), înfrânt teritorial, a mai rămas doar o grupare răspândită de celule clandestine, relatează AFP. Cel care a prezident, la un moment dat, destinele a şapte milioane de oameni, în vaste teritorii în Siria şi în aproape un sfert din Irak, mai conduce în prezent doar trupe dislocate, care nu pot să-l localizeze.

Statele Unite oferă 25 de milioane de dolari în schimbul capturării sale, însă acest lider jihadist în vârstă de 47 de ani, pare drept antiteza unuia dintre predecesorii săi, Osama ben Laden, liderul Al-Qaida căutat fără încetare de-a lungul anilor şi ucis în 2011 de către forţele speciale americane, în Pakistan. ”Întrebaţi pe oricine, pe stradă, în Europa sau în Statele Unite «cine este Baghdadi» şi nu veţi obţine vreo reacţie, în timp ce cu ben Laden era vorba de teroare”, afirmă gradaţi occidentali de rang înalt şi oficiali irakieni. Coaliţia anti-SI afirmă că are, ca prim obiectiv, sfârşitul ”califatulu” şi nu capturarea sau moartea şefului lui.

Diabetic şi rănit, cel puţin o dată, irakianul, a cărui moarte a fost evocată în mai multe rânduri, prezintă mai mult ca niciodată trăsăturile supranumelui său – ”fantoma”. După ce a supravieuit mai multor atacuri aeriene, ”el mai este înconjurat doar de trei persoane”, declară pentru AFP Hisham al-Hashemi, un specialist în mişcări jihadiste. ”Fratele său Jummah, mai în vârstă ca el, şoferul său şi garda de corp Abdullatif al-Jubouri, pe care-l cunoaşte din copilărie, şi ştafeta sa, Seoud al-Kurdi”.

Ei se află în badiya, o zonă deşertică ce se întinde din centrul Siriei şi până în Irak, afirmă acest expert. Aici a fost ucis fiul său, Hudhayfah al-Badri, în iulie 2018, secerat, în grota în care se ascundea, de trei rachete ruse teleghidate. Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă care a luptat împotriva SI în estul Siriei, afirmă că nu deţin ”informaţii despre o prezenţă a lui al-Baghdadi în Siria”.

Bărbatul, născut într-o familie săracă la Samarra, la nord de Bagdad, şi-a făcut o singură apariţie publică – cunoscută – în iulie 2014, la Moscheea Al-Nuri de la Mosul, un important oraş în nordul Irakului, recucerit în iulie 2017.

De atunci, el s-a mai exprimat doar în înregistrări sonore, departe de casetele video pe care ben Laden le difuza cu regularitate, cu lupte pe fundal sau la moschee. Prin ultima sa înregistrare – Ibrahim Awad al-Badri, pe adevăratul său nume – a ieşit în august 2018 dintr-un an de tăcere. La opt luni după ce Irakul a declarat ”victoria” împotriva SI, el îşi îndemna susţinătorii la ”jihad”.

Mai recent, în timp ce forţe antijihadiste dădeau lovitura de graţie ”califatului”, mai multe persoane evacuate de la Baghouz au dat asigurări AFP că au primit ordin de la al-Baghdadi să părăsească reduta. Însă fără să ofere alte detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *