Pentagonul deblochează încă 3,8 miliarde de dolari pentru zidul lui Trump, renunţând la achiziţia de avioane, inclusiv de tip F-35, şi drone

Pentagonul renunţă la achiziţionarea mai multor avioane invizibile pe radar de tip F-35 şi drone, cu scopul de a debloca o sumă suplimentară în valoare de 3,8 miliarde de dolari pentru zidul pe care preşedintele Donald Trump vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Ca răspuns la o cerere a Departamentului Securităţii Interne (DHS), secretarul Apărării Mark Esper ”a decis să construiască 177 mile” (285 de kilometri) de zid în apropiere de San Diego, El Centro, Yuma, El Paso şi Del Rio, a anunţat joi reprezentantl Pentagonului însărcinat cu dosarul Bob Salesses.

Esper ”a autorizat utilizarea sumei de aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru a răspunde cererii DHS”, a precizat el.

În documente remise anterior Congresului, Pentagonul precizează că aceste fonduri urmează să fie transferate la nivelul de 2,2 miliarde de dolari din liniile bugetului său din 2020 alocate în vederea achziţionării de echipamente pentru Forţele aeriene (US Air Force) şi Marină (US Navy). Restul provine din fonduri prevăzute iniţial în vederea unor operaţiuni externe ale armatei americane în Afganistan, Siria şi Irak.

Această nouă anvelopă ridică la 9,9 miliarde de dolari fondurile alocate din iulie de către Departamentul Apărării zidului pe care Donald Trump a promis să-l ridice la frontiera cu Mexicul în lupta împotriva imigraţiei ilegale, notează AFP, preluată de news.ro.

Trump a promis să construiască un zid de 3.200 de kilometri la frontiera Statelor Unite cu Mexicul – pe cheltuiala Mexicului – în campania sa electorală din 2016. După victoria în alegeri, el a cerut Congresului să-i acorde un buget de aproximativ 25 de miliarde de dolari în vederea finanţării acestui proiect, însă aleşii au respins această solicitare în mai multe rânduri.

Bugetul Pentagonului, care depăşeşte 700 de miliarde de dolari pe an, este alocat unor programe strict definite de către aleşi, la propunerea Executivului. Însă Pentagonul dispune de fonduri aflate la discreţia sa în valoare de şase miliarde de dolari, care pot fi reprogramate, cu condiţia ca ele să fie alocate unor programe ”urgente”.

Or Esper a apreciat că această construire a zidului este ”prioritară faţă de echipamente în vederea cărora au fost alocate aceste fonduri”, a anunţat Salesses.

Între echipamentele sacrificate, documentele remise Congresului menţionează avioane invizibile pe radar de tip F-35, drone înarmate de tip MQ-9 „Reaper”, avioane cargo de tip C-130J şi avioane de recunoaştere maritimă de tip „Poseidon” P-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *