Pentagonul se pregăteşte pentru o eventuală retragere a Ankarei din programul F-35. De ce cumpără Turcia rachete rusești S-400

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a avertizat vineri că SUA se pregătesc pentru o retragere a Turciei din programul de fabricare a avionului invizibil american F-35 în cazul în care Ankara nu ar renunţa la achiziţionarea sistemelor de apărare antirachetă ruseşti S-400, potrivit AFP.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat”, a indicat ministrul american interimar al apărării, subliniind că dacă Ankara activează sistemele ruseşti SUA nu îi vor livra avioanele de vânătoare care trebuiau să-i fie remise în această vară.

Dar întreprinderi turce participă de la lansarea programului la fabricarea aparatelor F-35, în special cu piese pentru trenul de aterizare şi pale ale rotorului din titan. O retragere a Ankarei din program ar însemna ca aceste piese să fie fabricate de alte întreprinderi.

„Dacă Turcia consideră că S-400 este o decizie pe care vrea să o ia, atunci trebuie ca să deplasăm fabricarea pieselor pentru F-35 în afara Turciei”, a explicat Shanahan, adăugând că a întâlnit săptămâna trecută responsabili ai grupurilor aeronautice Lockheed Martin şi United Technologies pentru a discuta despre posibile opţiuni.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemul de apărare rusesc şi avioanele de vânătoare americane F-35, din care Ankara doreşte să achizioneze 100 de exemplare. Două aparate au fost livrate în iunie 2018, dar ele au rămas în SUA, oficial pentru formarea piloţilor turci.

Pentagonul nu a stabilit nici o dată pentru sosirea în Turcia a avioanelor F-35 şi a suspendat la începutul lunii aprilie livrările de echipamente la sol, legate de utilizarea acestui aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, între care cele de apărare antirachetă.

SUA se tem ca tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 să nu servească la colectarea de date tehnologice privind avioanele militare NATO, a cărei membră este Turcia, şi că Rusia ar putea astfel să acceadă la ele.

Turcia cumpără rachete rusești S-400 pentru că sunt mai ieftine

Prin achiziţia sistemelor de rachete ruseşti S-400, Turcia nu se distanţează de NATO, a declarat vineri ministru turc al apărării, Hulusi Akar, care a estimat că o eventuală excludere a Turciei din proiectul avionului F-35 ar crea dificultăţi acestui proiect, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că ţara sa a a ales oferta Rusiei pentru că a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, relatează agenția Reuters.

Într-un interviu acordat postului NTV, ministrul turc al apărării a susţinut că excluderea Turciei din proiectul F-35 ar crea o povară foarte serioasă asupra celorlalţi parteneri în acest proiect. ”Nu există în acest parteneriat o clauză care să spună ”veţi fi excluşi dacă cumpăraţi S-400”. O excludere doar pentru că aşa vrea o anumită ţară nu ar fi conformă cu justiţia, legile sau dreptul. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple”, a indicat ministrul Hulusi Akar.

El a mai spus că Turcia a încercat să explice Statelor Unite şi altor parteneri în proiectul F-35 că rachetele S-400 nu sunt o ameninţare pentru aceste avioane, adăugând că Turcia a luat noi măsuri pentru a preveni acest lucru.

Anterior, marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţinuse chiar că proiectul F-35 ar putea intra în colaps dacă Turcia va fi exclusă.

Deşi Washingtonul a ameninţat inclusiv cu posibile sancţiuni americane dacă Ankara nu renunţă la achiziţia rachetelor ruseşti, Ankara a insistat că nu se va retrage din contractul încheiat cu Rusia. Turcia a propus în schimb crearea unui fel de grup de lucru cu SUA pentru a evalua impactul achiziţiei sistemelor S-400, dar afirmă că încă nu a primit un răspuns de la Washington.

Ministrul Hulusi Akar a mai spus vineri că Turcia încă evaluează ultima ofertă americană pentru rachete Patriot, despre care a spus că este mai favorabilă decât cele primite anterior.

La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat tot vineri, la Budapesta, că ţara sa a ales sistemele S-400 întrucât pentru acestea a primit oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic şi pentru că echiparea cu rachete antiaeriene performante este o prioritate a armatei turce.

”Mai multe dintre ţările din jurul Turciei reprezintă un pericol semnificativ, iar apărarea antiaeriană este importantă în luarea unor decizii rapide”, a explicat Mevlut Cavusoglu, la o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

El a mai apreciat că relaţiile Turciei cu SUA, care trec printr-un moment dificil, nu trebuie să depindă doar de această chestiune. ”Nu ar trebui să suspendăm relaţiile din acest motiv”, a adăugat şeful diplomaţiei turce, menţionând că această problemă va fi discutată de preşedinţii Trump şi Erdogan la o întâlnirea care ar putea avea loc în luna iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *