Pentru că a refuzat să fie sluga PSD, Lazăr va fi revocat din funcție

În ziua în care președintele Iohanis a organizat consultări cu partidele pentru a găsi un numitor comun pe legile justiției, Tudorel Toader a prezentat 20 de motive pentru care a luat decizia de a cere revocarea procurorului general, Augustin Lazăr. Printre motivele invocate de Toader se numără semnarea protocoalelor secrete, apărarea procurorilor din subordine sau opiniile emise cu privire la atacurile politicenilor la adresa justiției.

În plus, Toader a afirmat că Augustin Lazăr a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

„Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie”, a declarat Tudorel Toader.

De asemenea, Toader l-a acuzat pe Lazăr că nu a susținut revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și că i-a luat apărarea. ”A avansat ideea unui conflict între procuror şi ministrul Justiţiei. Convingerea mea este că a avansat această idee pentru a încerca să împiedice evaluarea şefei DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public, nu a făcut niciun demers pentru a identifica, deşi ştia, temeiul legal pentru evaluarea procurorului-şef al DNA. Procurorul general, eram la CSM, contesta legalitatea evaluării procurorului-şef al DNA, spunând că există un regulament CSM după care trebuie făcută legea. Între regulament şi lege, prioritate are legea”, a adăugat ministrul.

Toader a amintit şi deschiderea dosarului privind violenţele de la protestul din 10 august.
”Dosarul e la Tribunal, apoi urcă la Parchetul General. Exista un ordin al procurorului general care spunea aşa: dacă ai luat un dosar de la un parchet şi îl duci la ICCJ, nu poţi lua şi un procuror de la Tribunal să îl duci la ICCJ. Ce se întâmplă? Doi-trei procurori sunt luaţi de la Tribunal şi duşi la ICCJ. La câteva zile, procurorul general îşi anulează propriul ordin. Cred că a fost o scăpare”, a adăugat el.
Trebuie reamintit că Tudorel Toader a anunțat că va declanșa procedura de evaluare a procurorului general după ce Parchetul General a declanșat o anchetă cu privire la reprimarea manifestației din 10 august, dar și a modului în care documente secrete au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, consiler al premierului, condamnat la opt ani de închisoare.
Sursa foto: romaniatv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *