Pentru ca MIG-urile sunt consemnate la sol, spațiul aerian român e păzit de avioanele britanice!

Paza spațiului aerian român este asigurată în acest moment doar de avioanele militare britanice staționate la baza Mihail Kogălniceanu, după ce toate avioanele MiG 21 LanceR sunt consemnate la sol ca urmare a accidentului aviatic din urmă cu o săptămână, a declarat ministrul Apărarării, Mihai Fifor.

„După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, conform procedurile pe timpul investigației aparatele MiG rămân la sol. În momentul de față poliția aeriană o realizează partenerii noștri britanici de la baza Mihail Kogălniceanu cu cele patru aparate Typhoon. Dacă este nevoie putem să ne asociem cu aparatele Șoim pe care Forțele Aeriene Române le au”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Ministrul Apărării admite că în spațiul aerian român pătrund frecvent aparatele de zbor ale Federației Ruse. „Sunt frecvente aceste intrări în spațiul aerian român ale unor aparate de zbor ale Federației ruse. Procedurile sunt standard, sunt proceduri NATO, pentru că România realizează apărarea spațiului aerian NATO – se ridică aparatele care realizează poliția aeriană și se trece la operațiuni specifice”, a mai detaliat Fifor.
România a achiziționat 12 aparate de zbor F-16, dar acestea nu sunt operaționale pentru că piloții nu au atins nivelul necesar de pregătire și nu au fost achiziționate toate munițiile necesare.
În urmă cu o săptămână un avion MiG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit la baza aeriană Borcea în timpul unui miting aerian desfășurat în cadrul zilelei porților deschise la bază, iar pilotul Florin Rotaru a murit în accident.
La baza aeriană de la Kogălniceanu sunt staționate, din luna aprilie, patru avioane de vânătoare Eurofitgher Typhoon și 160 de militari din Royal Air Force.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *