Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, populația Chinei a scăzut

În 2018, populația Chinei a scăzut pentru prima dată în 70 de ani, potrivit unui raport recent citat de The South China Morning Post. Cu toate acestea, statisticile oficiale nu sunt încă disponibile.

Anul 2018 poate marca începutul crizei demografice în China, spune Yi Fuxian, cercetător la Universitatea din Wisconsin în Madison, și Su Jian, economist la Universitatea Peking.

În raportul lor citat de „The South China Morning Post”, cei doi experți indică faptul că anul trecut populația Chinei a scăzut pentru prima oară în ultimii 70 de ani, în ciuda abandonării politicii copilului unic.

Cifrele oficiale nu vor fi cunoscute decât în ianuarie, dar specialistul Yi Fuxian, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populația Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 milioane de persoane.

Puțin, comparativ cu o populație totală de 1,39 miliarde de locuitori, dar o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949.

După politica de încurajare a natalității a fondatorului regimului comunist, Mao Tze Dun, China a demarat la sfârșitul anilor 1970 politica unicului copil, adeseori criticată pentru brutalitatea sa.

Dar, în fața îmbătrânirii populației, Beijingul permite din 2016 doi copii pentru toate familiile. Problema: în fața costurilor cu educația, sănătatea și locuințele, multe cupluri preferă un singur copil sau chiar niciunul.

Rezultatul este un declin al nașterilor de 2,5 milioane anul trecut, spune Yi Fuxian, în condițiile în care Beijingul miza pe o creștere cu 790.000. Totalul ar fi trebuit să atingă 10,31 milioane pentru 2018.

În același timp, numărul deceselor a crescut cu 11,58 milioane, arată acest cercetător, care se bazează pe cifrele statisticilor locale.

Anul trecut reprezintă „o turnantă istorică pentru populația Chinei”, a declarat el, apreciind că tendința ar putea fi chiar „ireversibilă” ținând cont de reducerea numărului de femei la vârsta procreării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *