Pentru a-și reduce dependența de Rusia, Ucraina trece primul reactor nuclear exclusiv pe combustibil american

În contextul în care Kievul încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de Moscova, Ucraina a anunţat joi trecerea în premieră a unui reactor nuclear exclusiv pe combustibil american, în locul celui rusesc, informează AFP.

Energoatom, operatorul celor patru centrale nucleare ucrainene, a precizat că este vorba de reactorul numărul 3 al centralei de la Iujnoukrainsk, din sudul ţării, iar materialul fisionabil provine de la grupul Westinghouse din SUA, filială a concernului japonez Toshiba.

”Suntem mândri să continuăm să susţinem ucraina în diversificarea” aprovizionării sale energetice, s-a felicitat, într-un comunicat, Aziz Dag, vicepreşedintele Westinghouse. Westinghouse furnizează combustibil nuclear Kievului din 2005, însă acesta din urmă era utilizat, până în prezent, împreună cu cel provenind de la monoplul rus TVEL.

Ucraina deţine 15 reactoare nucleare în cele patru centrale operaţionale. Westinghouse livrează în prezent combustibil unui număr de şase reactoare ucrainene, potrivit unui comunicat al întreprinderii americane.

În 2014 – după venirea la putere a prooccidentalilor şi pe fondul crizei cu Rusia vecină – Kievul a încheiat un acord cu Westinghouse în vederea dezvoltării livrărilor de combustibil american.

Doi ani mai târziu, Moscova a declarat că se teme de ”incidente” în centralele nucleare ucrainene, din cauza utilizării combustibilului de la Westinghouse.

Autorităţile ucrainene au respins aceste declaraţii, pe care le-au catalogat drept ”nefondate”.

Relaţiile între Kiev şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel de la anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea şi a izbucnirii, în acelaşi an, în estul Ucrainei, a unui conflict armat cu separatişti proruşi, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi.

Ucraina sovietică a suferit, în 1986, cel mai grav accident nuclear din istorie, la centrala de la Cernobîl, închisă în 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.