Penurie de mână de lucru în UE. Roboţii ar putea înlocui munca chelnerilor şi a operatorilor în restaurantele fast-food

Restaurantele şi bucătăriile doar cu livrare testează roboţi şi soluţii automatizate care să eficientizeze serviciile şi chiar să înlocuiască mâna de de lucru umană tot mai puţin disponibilă, relatează CNBC.

La centrul de inovaţii al Inspire Brands din Atlanta, se efectuează testări ale robotului dezvoltat de Miso Robotics, Flippy 1 şi 2, care oferă ajutor la prăjit burgeri şi cartofi. După cinci ani de proiectare, roboţii sunt puşi la treabă în bucătării, în speranţa că ar putea fi produşi pe scară largă până în 2022. „La Inspire, strategia şi viziunea noastră în privinţa automatizării nu este neapărat despre deficitul de forţă de muncă,ci de sporirea capacităţii. Ceea ce căutăm ne permite să oferim mâncare mai rapid clienţilor noştri”, spune Stephanie Sentell, vicepreşedinte în domeniul inovaţiei la Inspire.

Totuşi, potrivit cifrelor Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor, patru din cinci afaceri cu mâncare au lipsă de personal, ceea ce înseamnă că roboţii ar putea fi folosiţi pentru a substitui munca oamenilor, „Staţia de prăjire a cartofilor este unul din joburile ce trebuie făcute, şi unul destul de complicat. E monoton, poate deveni periculos şi este destul de repetitiv, o oportunitate ca robotica automatizată să intervină, ajutând branduri precum Buffalo Wild Wings”, spune Mike Bell, CEO-ul Miso Robotics. Operarea cu Flippy 2 poate costa restaurantele 3.000 de dolari americani pe lună. În următoarele luni, Miso se aşteaptă să ia parte la testări în reţelele majore de restaurante din SUA. Un alt robot, Matradee, proiectat de Richtech, vândut cu 20.000 de dolari americani, va lua locul chelnerilor, servind la mese.

Şeful de operaţiuni de la Richtech a declarat pentru CNBC că roboţii lor participă la multe studii-pilot în restaurante. „Robotul nostru ajută practic ca mâncarea să ajungă mai repede la mese, iar clienţii să poată avea mâncarea mai rapid. Restaurantele îşi vor mări profitul pentru că chelnerii vor avea timp mai mult de comunicare cu clienţii, mărind volumul de vânzări prin propunerea de băuturi sau făcând alte oferte”, a spus acesta. De asemenea companiile care oferă doar livrări pot benefcia de munca automatizată.

Kitchen United a lansat un proiect-pilot de cinci zile pentru testarea Kiwibot care preia comenzi pe o rază de jumătate de milă. Astfel de programe sunt derulate cu ajutorul Cartken la Miami. „Companiile care investesc în dezvoltarea de inteligenţă artificială se confruntă deja cu deficite importante de forţă de muncă şi mână de lucru calificată”, se arată într-un raport EMSI care a analizat piaţa roboticii şi a evidenţiat că tehnologia automatizată e privilegiată de anumite industrii (auto) nefiind suficient de matură pentru roboţii cooperativi precum cei pentru restaurante.

Pandemia de Covid-19 nu are doar un impact seismic asupra sănătății publice globale, ci provoacă și haos în economie, întreruperile lanțului de aprovizionare și lipsa forței de muncă fiind marile probleme pentru companiile din întreaga lume.

Schimbările care au avut loc pe piața forței de muncă devin din ce în ce mai puternice. Pe de o parte, mulți oameni devin mai selectivi cu locul de muncă, în timp ce cererea de angajați crește pe fondul redeschiderii economiilor.

Economiștii spun că schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea și pensionarea angajaților, sunt un factor din spatele numeroaselor locuri de muncă vacante. Pe lista problemelor sunt efectele controalelor la frontieră, condițiile de imigrație, cererea pentru salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *