Percheziţii la Serviciul de Permise Braşov şi la două secţii de poliţie din judeţ într-un dosar de corupţie

Procurorii braşoveni şi poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie fac, duminică, percheziţii la sediul Serviciului Permise Auto şi Înmatriculări Braşov şi la două secţii de poliţie din acest judeţ, dar şi la domiciliile unor persoane, într-un dosar care vizează comiterea, de către funcţionari MAI şi ai Serviciului Permise din Braşov, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, favorizarea făptuitorului şi instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Sunt vizaţi poliţişti rutieri care ar fi primit foloase pentru a nu sancţiona şoferi care au încălcat Codul rutier şi angajaţi de la Serviciul permise care ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului.

Douăzeci de percheziţii au loc, duminică, pe raza municipiului Braşov, în staţiunea Poiana Braşov, în oraşul Râşnov şi în localităţile Moieciu, Dumbrăviţa, Hărman şi Hălchiu, într-un dosar de corupţie instrumentat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, trei dintre descinderi au loc la sediile unor instituţii publice, respectiv la sediul SPCRPCÎV Braşov şi la sediile a două structuri de poliţie din cadrul IPJ Braşov.

Dosarul vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate, favorizarea făptuitorului şi instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

„Lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul SJA Covasna au fost delegaţi să efectueze activităţi de urmărire penală cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2022 – martie 2023, lucrători MAI din instituţiile anterior menţionate ar fi pretins şi primit, de la diverse persoane, sume de bani, bunuri şi alte valori, pentru nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu ori pentru a le îndeplini necorespunzător. Astfel, există date conform cărora poliţişti rutieri ar fi primit, în anumite situaţii, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice. De asemenea, unul dintre poliţişti ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reţinuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situaţie, prin activităţile întreprinse, poliţistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor. Totodată, cercetările vizează şi fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCÎV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului”, se arată în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au mandate de aducere la sediul unităţii de parchet pentru 16 persoane care ar fi implicate în activităţile infracţionale. Până la ora transmiterii acestei ştiri un poliţist de la Politia Poiana Braşov a fost reţinut, în acest dosar, pentru abuz în serviciu.

La descinderi iau parte lucrători din serviciile anticorupţie din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Buzău, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Vrancea, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Braşov.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Structurii centrale a Direcţiei Generale Anticorupţie şi de cel al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *