Pericolul din meniul de Crăciun: Cârnații au efect cancerigen
Par alimente inofensive, le întâlnim la tot pasul și le consumăm destul de frecvent, fără să știm că ele ne pot afecta sănătatea. Evident, un cârnat sau puțină șuncă, din când în când, nu omoară pe nimeni, însă persoanele care au o alimentație bazată în special pe carne și, mai ales, pe alimente procesate, tocături precum cârnați sau mici, se expun unui risc sporit de a dezvolta cancer digestiv, susțin cercetătorii britanici. De aceea, în special acum, de sărbători, este recomandat să nu mâncați în exces astfel de alimente.
1 cârnat pe zi crește de 5 ori riscul de cancer
Potrivit studiilor efectuate de specialiștii britanici, alimentele procesate, cum ar fi cârnații sau mezelurile, conțin substanțe care le mențin culoarea rozalie, de proaspăt, dar care sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Cine mănâncă zilnic un cârnat sau trei felii de șuncă, adică echivalentul a 50 de grame de carne procesată, își va spori de 5 ori riscul de a face cancer la intestine, avertizează specialiștii britanici. Carnea procesată mai poate cauza şi cancer de prostată, plămâni, stomac şi esofag. De vină pentru efectul cancerigen sunt substanţele care dau cărnii culoarea roz. De aceea,World Cancer Research Fund recomandă populaţiei să evite să mănânce carne procesată sau carne foarte grasă.
Hipertensiunea, primul semn că organismul suferă
„În mod normal, niciun tip de carne nu poate fi păstrat proaspăt o perioadă atât de lungă cât au termenul de valabilitate unele alimente procesate. De aceea, în procesul de preparare, unele sunt ținute într-o saramură în care există substanțe cu efect cancerigen, utilizate pentru a păstra culoarea aceea roz, apetisantă, a cărnii, menită să dea consumatorului senzația că a luat ceva proaspăt. În special pentru persoanele tineri sunt periculoase aceste substanțe, ele generând mai întâi hipertensiune. Acesta este primul semn că organismul suferă. Ulterior, dacă se continuă consumarea cărnurilor procesate – mici, cârnați, șuncă, pastramă etc.- apar și alergiile, tiroida va fi și ea afectată și, după ceva timp, se poate instala chiar și cancerul. Și, nu în ultimul rând, substanțele din carne procesată dăunează pielii. Ele favorizează apariția celulitei și a ridurilor timpurii”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, biolog, biochimist și fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.
Nu trebuie să excluzi carnea, ci să știi ce alegeri să faci
Multe persoane consideră că dacă adoptă o dietă vegetariană se vor menține sănătoase și vor fi ferite mai ales de boli de temut, precum cancerul. Iată, însă, că, din păcate, nu este valabilă această teorie. “Pentru organismul uman, doza zilnică admisă de nitriți este de 0,1 mg/ kg corp, dar, categocir, ea este depășită pentru că nitriții sunt cam peste tot. Îi găsim, din păcate, și în legume, apă, soluri contaminate, prin urmare și în mezelurile vegetale. Dacă oamenii ar reduce consumul de carne procesată, cel puțin unul din zece cazuri de cancer la intestine ar putea fi prevenit. Evident, carnea constituie principala sursă de proteine, fier, zinc și vitaminele B și D, așa că ea nu trebuie exclusă din alimentație, ci consumată cu măsură și selectată. Ideal este să alegeți carne slabă și să nu o mâncați prăjită sau afumată”, recomandă prof. dr. Mencinicopschi.