Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise în urma fenomenelor meteo severe din Iunie şi iulie

Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise în urma fenomenelor meteo severe din  Iunie şi iulie, pagubele estimate ridicându-se la 15 milioane de lei, anunţă Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Suma va fi despăgubită de asigurători în baza polițelor facultative de locuințe.

După o singură furtună, cea de anul trecut din vestul țării, s-au deschis nu mai puțin de 6.000 de dosare de daună de către asigurătorii membri UNSAR.

În cazul inundațiilor efectele sunt și mai distructive, în ultimii ani zeci de mii de locuințe fiind distruse de ape. De exemplu, în 2005-2006, inundațiile  au afectat 15.000 de locuințe, iar în anul 2010 peste 4.400 de locuințe.

În România, gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor este unul extrem de scăzut, doar 19% dintre cele aproximativ 8,9 milioane de locuințe din România au o polița obligatorie PAD, iar 16% au și o asigurare facultativă.

Prin comparație, gradul de penetrare a asigurărilor de locuințe din alte țări din Europa Centrală și de Est este mult mai mare, cu toate că acolo nu există un program obligatoriu de asigurare. Astfel, în Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia gradul de penetrare al asigurărilor de locuințe a ajuns la 50 %, iar în Ungaria la 70%.

Potrivit studiilor de specialitate, citate de UNSAR, un cutremur similar celui din 1977 ar afecta peste 850.000 de locuințe și ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro. Doar cel mult 1,5 miliarde de euro din această sumă ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuințelor asigurate, având în vedere gradul atât de mic de cuprindere în asigurare.

Polița obligatorie PAD are un caracter de bază, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofă specifice tării noastre (cutremur, inundații, alunecări de teren) în limita a 20.000 de euro pentru locuințele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.

Pentru o acoperire completă, UNSAR recomandă cetățenilor să acceseze unul din numeroasele produse de asigurare facultativă a locuinței disponibile pe piață. Un astfel de produs oferă acoperire pentru o gamă largă de riscuri,  precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, grindina, inundația de la vecini etc. De asemenea, pot fi asigurate și bunurile din locuință,  precum și dependințele și construcțiile anexe ale unei gospodării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *