Petro Poroșenko:Biserica Ortodoxă Rusă, o amenințare la adresa Ucrainei

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a spus că Biserica Ortodoxă Rusă este o amenințare la adresa țării sale.

„Cred că este necesar să amputăm toate tentaculele cu care operează țara agresoare în organismul statului nostru”, a spus Poroșenko, citat de Interfax, sâmbătă, la ceremoniile cu ocazia împlinirii a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei kievene.

Liderul ucrainean a mai spus că biserica rusă este separată de stat „numai pe hârtie”, dar în realitate sprijină „pe deplin și fără condiții” politica „imperială” a Kremlinului.

Poroșenko a mai spus că a venit timpul ca ortodocșii ucraineni să aibă o biserică „autocefală”, nesubordonată celei ruse. Aniversarea creștinării Rusiei kievene a fost sărbătorită, sâmbătă, separat și la Moscova, cu participarea președintelui rus Vladimir Putin.

În acest sens, Poroşenko s-a declarat convins că tomosul (decretul) care permite Ucrainei să-şi creeze propria biserică, cerut anterior de către Kiev Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I, va fi în beneficiul deopotrivă al statului şi al bisericii ucrainene.

Potrivit preşedintelui Poroşenko, asigurarea independenţei Bisericii Ortodoxe din Ucraina este o problemă de securitate naţională şi de geopolitică mondială, scrie agenţia de presă Unian.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a avertizat vineri că încercările de a „smulge“ biserica ucraineană din cadrul Patriarhiei Rusiei ar putea duce la o catastrofă în lumea ortodoxă.

Patriarhul Kirill a spus că – din punct de vedere istoric – pentru credincioşii ruşi Kievul nu este doar un oraş, ci „mama tuturor oraşelor ruseşti“ şi „locul de creştinare al Rusiei“.

Conflictul din Ucraina a creat noi tensiuni între ramurile ucraineană şi rusă ale Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă a Ucrainei a susţinut demonstraţiile din 2014 care au dus la căderea regimului președintelui Ianukovici susţinut de ruşi.

Patriarhul Kirill, cel care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, este un apropiat al lui Vladimir Putin. În timpul unei întâlniri cu credincioşii, de vineri, el s-a rugat pentru pacea din estul Ucrainei şi a declarat că biserica de la Kiev nu ar trebui să se distanţeze de Moscova pentru că acest lucru „ar putea duce la o catastrofă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.