Piesa lipsă din puzzle-ul SARS-CoV-2. Cercetătorii caută veriga cheie din „circuitul liliac-om”, dar spun că e greu de găsit

Members of the World Health Organisation (WHO) team tasked with investigating the origins of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic sit on a bus as they leave their quarantine hotel in Wuhan, Hubei province, China January 28, 2021. REUTERS/Thomas Peter

O echipă mixtă de oameni de știință chinezi și ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ajuns la un verdict aproape cert privind proveniența noului coronavirus. Sunt șanse extrem de mici ca Sars Cov 2 să fi fost scăpat sau să fi fost eliberat dintr-un laborator, au anunțat oamenii de știință, în urma unei anchete desfășurate în China. Totodată, cercetătorii încearcă să afle care este animalul „de legătură” care ar fi facilitat trecerea virusului de la liliac la om.

Studiul comun realizat de experţi chinezi şi specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că transmiterea coronavirusului la om de la un animal intermediar este o ipoteză ”de la probabilă la foarte probabilă”, un incident de laborator rămânând ”extrem de improbabil”, informează AFP preluată de Agerpres.

Totuși, conform versiunii finale a raportului, specialiştii au concluzionat că, ”ţinând cont de literatura vizând rolul animalelor de fermă ca gazde intermediare în cazul bolilor emergente, este necesară realizarea unor anchete suplimentare, care să includă o mai mare întindere geografică” în China şi în alte locuri de pe glob.

Acest raport al specialiştilor care, potrivit anumitor voci, nu ar fi avut suficientă libertate pentru a-şi desfăşura activitatea în timpul celor patru săptămâni petrecute la Wuhan, confirmă primele concluzii ale experţilor prezentate pe 9 februarie în oraşul chinez unde a apărut virusul.

Experţii favorizează teoria general acceptată a transmiterii naturale a virusului de la un animal-rezervor – probabil liliacul – la om, prin intermediul unui alt animal, care nu a fost încă identificat.

Transmiterea directă a virusului de la animalul-rezervor este cu toate acestea considerată ”de la posibilă la probabilă” în cadrul raportului. Pe de altă parte, experţii nu au eliminat posibilitatea unei transmiteri prin carnea congelată – ipoteză privilegiată de autorităţile de la Beijing -, estimând că acest scenariu este ”posibil”.

Raportul recomandă desfăşurarea în continuare a unor studii pe baza acestor trei ipoteze, dar respinge în schimb posibilitatea ca virusul să fi fost transmis la om în urma unui accident de laborator.

Administraţia fostului preşedinte american Donald Trump a acuzat institutul de virologie din Wuhan, care realizează cercetări asupra unor patogeni foarte periculoşi, că ar fi lăsat să scape virusul, în mod voluntar sau nu.

Experţii indică în raport că nu au studiat cazul unei scăpări voite şi consideră că un accident ar fi ”extrem de improbabil”.

Misiunea asupra originilor transmiterii virusului la om, considerată extrem de importantă pentru a încerca să lupte mai bine împotriva unei posibile viitoare epidemii, a avut dificultăţi în a fi organizată, China părând foarte reticentă în a-i primi pe aceşti specialişti mondiali din diverse discipline precum epidemiologie sau zoologie.

Emisarul special pentru coronavirus al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), David Nabarro, a recunoscut marţi că originea virusului care a provocat pandemia de COVID-19 este greu de găsit, dar că se lucrează cu câteva ipoteze, transmite EFE.

”Găsirea originii virusului, când încerci să explici de unde provine o boală, este notoriu grea”, a declarat Nabarro la postul Radio 4 al BBC. ”Nu cunoaştem originea exactă a HIV (virusul SIDA), nu cunoaştem originea exactă a virusului care provoacă Ebola şi ne va lua mult timp până vom descoperi originea exactă a (virusului care provoacă) COVID-19”, a adăugat expertul OMS în ajunul publicării de către organizaţie a unui raport privind pandemia.

David Nabarro a adăugat că OMS lucrează cu mai multe ipoteze, dar că această muncă necesită timp. Mult-aşteptatul raport al misiunii care a anchetat în China originea SARS-CoV-2 va fi dat publicităţii marţi, chiar dacă ”toate ipotezele continuă să fie pe masă”, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit mass media care au avut acces la un proiect al raportului, OMS va afirma că teoria cea mai probabilă a originii pandemiei este transmiterea SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, în timp ce ipoteza conform căreia virusul ar fi ”scăpat” dintr-un laborator este în viziunea OMS ”extrem de improbabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.