„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba. Pe ele este înscris mesajul: „Dacă mă vezi, să jeleşti”

Europa este afectată de o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Cehia și Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Reuters.

Jurnalistul german a Olaf Koens a scris într-un mesaj postat zilele trecute pe Twitter despre ieşirea la suprafaţă a acestor bolovani „înfiorători” cunoscuţi drept „Pietrele foamei”.

Una dintre aceste pietre se află în Râul Elba ce porneşte din Munţii Giganţi ai Cehiei, traversează Germania şi se varsă în Marea Nordului, a anunţat pe 11 august pe contul său de Twitter jurnalistul Politico Aitor Hernández-Morales.

Piatra ce datează din perioada unei secete produse în 1616 este din nou vizibilă în albia secată a râului, a scris Hernández-Morales. Pe ea este gravat un mesaj de avertizare: „Dacă mă vezi, să jeleşti”.

Vechile avertismente de rău augur sculptate pe pietrele din râul Elba au adus de secole frica în inimile cehilor, dar reapariția lor în timpul secetei din acest an i-a făcut pe oamni să se înfioare.

Așa-numitele Pietre ale Foamei pot fi văzute la suprafeța apei în timpul secetei și erau folosite pentru a prevesti recoltele proaste, navigația fluvială întreruptă și foamete. Acum, mesajele apar la câteva săptămâni după prognozele meteo și de recoltă.

În Decin, la puțin peste 100 km nord de Praga și nu departe de granița germană, o piatră care este cel mai vechi marcaj hidrologic din Europa centrală este complet expus după ce nivelul apei din râu a scăzut la 115 cm.

Stânca, care se află sub podul Tyrs, este marcată în cehă și germană, cu un mesaj din 1904 de proprietarul pubului Franz Mayer în 1904 care spunea: „Dacă mă vezi, să plângi”.

„Pietrele foamei” erau folosite în Europa Centrală ca „borne hidrologice”, relata NPR în 2018, ultima dată când aceste pietre au ieşit la suprafaţă în urma secetei.

„Pe aceste pietre „sunt scrijeliţi anii de mari greutăţi şi iniţialele autorilor pierduţi de istorie. Inscripţiile sunt mesaje simple care avertizează asupra consecinţelor secetei. Consemnează că seceta a prilejuit o recoltă proastă, lipsa hranei, preţuri mari şi foamete pentru oamenii săraci. Pietrele comemorează secetele istorice”, au explicat cercetătorii cehi într-un studiu publicat în 2013.
Europa s-ar putea confrunta cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, a avertizat un important om de știință.

Andrea Toreti, cercetător principal la Observatorul European al Secetei, a declarat că condițiile de secetă din acest an se vor înrăutăți și cel mai probabil vor eclipsa seceta fără precedent din 2018.

„Există un risc foarte ridicat” ca actuala lipsă de precipitații din Europa de Vest și Centrală să continue în următoarele trei luni”, a spus el.

Avertismentul a venit în contextul în care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a prezis că seceta ar putea ajunge să afecteze 47% din continent. Ca urmare a temperaturilor caniculare, nivelurile de apă au scăzut vertiginos în întreaga Europă, ceea ce a determinat unele autorități să impună restricții privind utilizarea apei.

În regiunea Burgundia din Franța, praful alb și peștii morți se află acum de-a lungul a ceea ce a fost cursul de apă al râului Tille.

Plimbându-se pe albia secată a râului, cu o lățime de 15 metri, în orașul francez Lux, conservaționistul Jean-Philippe Couasne a enumerat speciile de pești – inclusiv păstrăvi care au murit.

„Este sfâșietor”, a spus el, menționând că, de obicei, prin zonă treceau 8.000 de litri de apă pe secundă.
Râul „va continua să se golească” și „toți peștii vor muri”, a adăugat el. „Acestea sunt specii care vor dispărea treptat”.

Jean-Pierre Sonvico, șeful Federației regionale pentru pescuit și protecția mediului acvatic, a declarat că devierea peștilor către alte râuri nu va rezolva problema, deoarece și acestea sunt afectate de secetă.
„Da, este dramatic, pentru că ce putem face? Nimic”, a spus el. „Așteptăm, sperăm la furtuni cu ploi, dar furtunile sunt foarte locale, așa că nu ne putem baza pe ele.”

Seceta din acest an este cauzată de schimbările climatice, a declarat meteorologul Peter Hoffmann, de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam.

„Doar că vara o simțim cel mai mult”, a spus el. „Dar, de fapt, seceta se acumulează pe tot parcursul anului”.
Pe lângă faptul că amenință speciile acvatice, scăderea nivelului apei pune presiune asupra sectoarelor agricole și de transport.

Potrivit UE, se așteaptă ca producția de porumb, floarea-soarelui și soia din Europa să scadă semnificativ în acest an din cauza lipsei de precipitații. În același timp, nivelurile scăzute ale apei în râuri precum Rinul și Dunărea îngreunează din ce în ce mai mult transportul de mărfuri.

În Serbia, autoritățile au început să adâncească calea navigabilă a Dunării pentru a permite navelor să continue să opereze.

Condițiile de secetă au exacerbat și incendiile din acest an. Peste 1.000 de pompieri se luptau încă joi, pentru a treia zi, pentru a stăpâni un incendiu „monstruos” care a cuprins sud-vestul Franței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.